Na odchod z režimu DPI je půl roku. Pražská plynárenská obchází ty, kteří situaci neřeší

26.01.2022 12:38

Po krachu několika dodavatelů energií na podzim loňského roku byli poškození zákazníci převedeni do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Jednalo se o více než 900 tisíc klientů. V tomto režimu je možné setrvat maximálně půl roku.

Na odchod z režimu DPI je půl roku. Pražská plynárenská obchází ty, kteří situaci neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražská plynárenská, ilustrační foto

Většina odběratelů energií v režimu dodavatele poslední instance (DPI) z podzimní vlny pádů dodavatelů energií má již uzavřenu smlouvu se svým novým a stálým dodavatelem elektřiny nebo plynu.  V záchranném režimu DPI jich tak zůstávají již jen jednotky procent. Řada z nich však svou situaci zatím nijak neřeší. To je však může přijít velmi draho. 

Dodávka energií v tomto režimu je ze zákona časově omezená a po překročení půlročního časového intervalu mohou být klienti odpojeni.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Prostě a jednoduše skončí platnost smlouvy, odběratel dostane za regulované období konečné vyúčtování, a pokud do té doby nesežene jiného dodavatele, stane se černým odběratelem energie. Energetické společnosti ho následně mohou odpojit. Mimo odpojení ho samozřejmě čekají i sankce. 

Tento krok vyplývá ze zákona a dotčení odběratelé se tak těžko mohou na někoho zlobit.

Setrvávat v režimu DPI co možná nejkratší dobu, a přejít co nejrychleji ke stálému dodavateli energie, je navíc zejména v  jejich zájmu. Těmto zákazníkům se jednak krátí doba na uzavření nové smlouvy, navíc s každým dalším měsícem se jim pasivita a vyčkávání zbytečně prodražuje. Přechodem na standardní ceník získají totiž cenově výrazně výhodnější podmínky, než jsou v rámci režimu DPI. Přesto jsou někteří z nich pasivní a situaci zatím neřeší.

Například Pražská plynárenská (PPas) má v režimu DPI ještě zhruba 550 klientů. Podle PPas tito odběratelé nekomunikují, nereagují na výzvy a měsíčně neplatí zálohy.

Plynárna upozorňuje, že je oprávněné se obávat toho, že někteří z nich skončí v brzké době  vlastní vinou bez dodávek plynu, protože i neplacení stanovených záloh je důvodem k ukončení dodávky plynu. Společnost tak, jako jednu z posledních možností na adresy vysílá své zaměstnance, kteří zákazníky osobně informují o nastalé situaci, příp. nechávají upozornění ve schránkách nebo pod dveřmi bytu.

„Snažíme se udělat maximum pro navázání kontaktu s těmito odběrateli a řešení jejich složité situace. Využíváme všechny dostupné komunikační kanály od dopisů, přes maily, sms a navolávání. Nyní využíváme i zaměstnance, kteří navštíví odběrné místo a snaží se odběratele kontaktovat osobně nebo, v případě jeho nepřítomnosti, alespoň vhodí informativní leták do poštovní schránky, příp. jej vloží pod dveře bytu,“ uvedl v této souvislosti tiskový mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. 

Pro úplnost je třeba dodat, že Pražská plynárenská do režimu dodavatele poslední instance převzala původně 40 tisíc odběratelů, z nichž si již většina svého nového dodavatele našla.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…