Na opravy silnic bude méně peněz než vloni, varuje Ťok

05.01.2017 21:55

Kraje zřejmě letos nedostanou z přebytku Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy nebo výstavbu silnic druhých a třetích tříd tolik peněz jako loni, kdy měly tři miliardy korun. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na brífinku po dnešním jednání se zástupci krajů uvedl, že podle předběžných výsledků byly v roce 2016 prostředky fondu téměř vyčerpány. Zprávu přinesla ČTK.

Na opravy silnic bude méně peněz než vloni, varuje Ťok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) kraje na silnice nedostatečně využívají peněz, které jsou k dispozici z Bruselu.

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) je k dispozici 6,8 miliardy korun z první výzvy v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v programovém období 2014–2020. Příjem žádostí skončí letos 31. března. Projekty musejí být dokončeny do 31. října 2018.

„Těch peněz (z fondu) nám opravdu moc nezbývá,“ uvedl dnes Ťok. Přesnou částku konkretizovat nechtěl. Uvedl, že ji sdělí vládě do poloviny února.

Do poloviny prosince přišlo na MMR v rámci výzvy 92 žádostí, polovinu z nich ministerstvo vyhodnotilo pozitivně. Kraje tak mohou počítat s částkou 2,2 miliardy korun. Dalších 22 žádostí v objemu 1,4 miliardy korun MMR momentálně vyhodnocuje, ostatní žádosti vyřadilo. Z celkového objemu 10,4 miliardy korun z fondů EU tak ještě mohou kraje žádat téměř o dvě třetiny přidělených peněz.

Minimální výše podpory na jeden projekt je pět milionů korun, maximální výše není stanovena. Podpora směřuje na rekonstrukce, modernizaci a výstavbu vybraných úseků silnic druhé a třetí třídy, které navazují na dálnice a silnice prvních tříd. Jde o úseky v souhrnné délce 8 000 kilometrů, což je podle MMR přibližně 16 procent délky celorepublikové sítě silnic druhé a třetí třídy.

Spolu s dalšími dvěma výzvami mohou kraje čerpat celkem zhruba 30 miliard korun. Příjem žádostí ve druhé a třetí výzvě skončí až 31. října 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…