Na pomoc rozvojovým zemím chce Zaorálek vydat přes miliardu korun

12.06.2017 20:43

Na pomoc rozvojovým zemím chce podle ČTK česká diplomacie v roce 2018 vydat více než miliardu korun. Návrhem rozpočtu na dvoustrannou rozvojovou spolupráci, který počítá s navýšením o sto milionů korun ve srovnání s rokem 2017, se bude ve středu zabývat vláda. Česko se soustředí na projekty v šesti prioritních zemích. Pomáhá s posilováním demokratické správy, využíváním a ochranou přírodních zdrojů nebo s rozvojem zemědělství a venkova.

Na pomoc rozvojovým zemím chce Zaorálek vydat přes miliardu korun
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Plán předkládaný kabinetu ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) vychází z návrhu na postupné navyšování výdajů na rozvojovou spolupráci, který vláda schválila loni v červenci. Na rok 2017 vláda vyčlenila 954 milionů, pro rok 2018 již určila miliardu.

Více než polovina peněz připadne České rozvojové agentuře, která připravuje dvoustranné rozvojové projekty a pomáhá s jejich prováděním. Do rozpočtu na rozvojovou pomoc patří program vládních stipendií, na který je vyčleněno 115 milionů korun.

Další významnou položkou v plánu na rok 2018 je humanitární pomoc České republiky v zahraničí. Černínský palác na ni požaduje 180 milionů korun. Zatímco rozvojové projekty směřují k podpoře udržitelného rozvoje, humanitární pomoc zamezuje ztrátám na životech kvůli přírodním katastrofám nebo ozbrojeným konfliktům.

Česká republika využívá rozvojovou spolupráci také ve spojení s ekonomickou diplomacií. Česká rozvojová agentura například podporuje projekty, které spojují české firmy a místní lokální partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…