Na radnici v Příbrami se spojí ANO a TOP 09

17.10.2014 12:52

V Příbrami bude vládnout dvojkoalice ANO a TOP 09, která chce spolupracovat i s dalšími stranami v zastupitelstvu. Starostou by měl se měl stát lídr vítězného hnutí ANO Jindřich Vařeka. Jaké bude obsazení dalších funkcí v čele města, by mělo být zveřejněno až na ustavujícím jednání zastupitelstva. Obě uskupení nyní jednají o podobě koaliční smlouvy, řekl dnes Vařeka ČTK.

Na radnici v Příbrami se spojí ANO a TOP 09
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

ANO se podle Vařeky s TOP 09 dohodlo prakticky na všech zásadních otázkách. „Je jasno v tom, že by to měla být dvojkoalice, a budeme se snažit i o podporu od ostatních nekoaličních stran,“ uvedl Vařeka. Spolupráce obou uskupení bude stvrzena písemně. „Koaliční smlouvu máme v podstatě na stole a definitivně bychom ji rádi uzavřeli příští týden v úterý,“ uvedl lídr ANO.

Ve čtvrtek jednali zástupci hnutí o možnostech budoucí mimokoaliční spolupráce s Šancí pro Příbram a oslovit chtějí i další uskupení. S občanskými a sociálními demokraty, kteří dosud stáli v čele radnice, ale setkání neplánují. „Nás nikdo neoslovil, přijali jsme usnesení, že odcházíme do opozice,“ potvrdil dnes lídr ČSSD Josef Řihák.

Sejít by se však zástupci ANO mohli s dosavadním starostou Pavlem Pikrtem, který vystoupil z ČSSD a v novém zastupitelstvu bude nezávislý. „Myslím si, že ho budeme potřebovat, protože je to pravděpodobně jediný rozumný článek mezi starým a novým vedením. Takže bych ho velmi rád oslovil a nalezl s ním nějakou formu spolupráce,“ uvedl Vařeka.

ANO obsadí deset křesel

Pikrt opustil ČSSD kvůli tomu, jak se k němu spolustraníci chovali při kampani nebo při jednáních rady města. Údajně hlasovali s ODS proti němu. Navíc prý předkládali k projednání materiály, s nimiž ho dopředu nikdo neseznámil. Zástupci ČSSD jeho výtky odmítají a tvrdí, že naopak on s nimi při kampani nespolupracoval. Vařeka připomněl, že Pikrt měl před zvolením starostou místo v městské realitní kanceláři, které je pro něj drženo. Pokud by se tam vrátil, Vařeka by to uvítal, protože by se na bývalého starostu mohl obracet s běžnými administrativními dotazy.

ANO obsadí v pětadvacetičlenném zastupitelstvu deset křesel, TOP 09 čtyři. Společně tedy mají většinu. ČSSD v komunálních volbách skončila sice druhá, ale obhájila jen čtyři z původních 11 křesel. Volební debakl utrpěla také ODS, která dosud se sociálními demokraty na příbramské radnici vládla. Přišla o pět křesel, v novém zastupitelstvu bude mít pouze jednoho zástupce. Po třech křeslech obsadí KSČM a Šance pro Příbram.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…