Na shledanou, pane Poche. Poslední rozhovor prý definitivně odstřelil jeho šance na funkci ministra

12.08.2018 17:55

Rozhovor, který poskytl Právu sociální demokrat Miroslav Poche, zaujal komentátora Bohumila Pečinku. Nejenže v něm poprvé souvisle vyjádřil své nejdůležitější zahraničněpolitické názory, ale také prý demonstroval, proč se skutečně nemůže stát a také nestane ministrem. „Poche řekl ‚na shledanou‘ i té poslední šanci stanout oficiálně v čele české diplomacie,“ napsal Pečinka ve svém komentáři na serveru E15.cz s tím, že Pocheho názory jsou zkrátka neslučitelně odlišné než ty, které prezentují Andrej Babiš a Miloš Zeman.

Na shledanou, pane Poche. Poslední rozhovor prý definitivně odstřelil jeho šance na funkci ministra
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Začátek rozhovoru sklouzl rovnou ke kritice předsedy vlády Andreje Babiše. Na otázku, co říká premiérovu názoru, že přijímat migranty znamená motivovat pašeráky s lidmi, odpovídá, že racionální argumentace je úplně jinde. Následně uvádí představy o rozsáhlé pomoci v zemích, odkud pochází migrace. „Těmto lidem se musí zajistit lepší život,“ dodal Poche, který v předvečer setkání Andreje Babiše s italským premiérem sdělil, že má jiný názor na přijímání migrantů než šéf české vlády.

Rozchází se ale také v otázce eura. Pečinka připomněl, že v programu vlády stojí, že kabinet v současné době nevidí možnost přijetí společné měny. Poche prý tvrdí, že poptávka po euru v Česku existuje, a chtěl by vyvolat všeobecnou diskusi s tím, že „výsledkem (…) by mělo být nějaké rozhodnutí vlády o tom, že buď euro přijme, nebo vyhlásí referendum“.

Není to tak dloluho, co nesouhlas s nominací Pocheho na ministra zahraničí zdůvodňoval Pražský hrad tím, že současný europoslanec má negativní vztah k Izraeli. V rozhovoru pro Právo prý Poche tyto názory vyvrací. V otevřeném dopise členské základně prý Poche prezentoval typický pohled západoevropských elit, které v jediné funkční demokracii této oblasti vidí hlavní blízkovýchodní problém.

„O Pocheho postojích si můžeme myslet cokoli, ale nejde přehlédnout rozpory s dalšími klíčovými tvůrci české zahraniční politiky,“ uvedl Pečinka s tím, že Poche má problémy se svými názory i uvnitř ČSSD. V protikladu ke své byznysově-lobbistické politické praxi reprezentuje názory mladší generace z řad takzvaných levicových progresivistů, kteří v minulém období významně ovlivňovali Sobotkovu politiku hlavně orientací na městské liberály a eurooptimistické postoje.

Původní text ZDE.

„Není jisté, jaký signál chtěl Poche tímto rozhovorem vyslat, ale jisté je, že tímto prvním velkým rozhovorem řekl Miroslav Poche ‚na shledanou‘ i té poslední šanci stanout oficiálně v čele české diplomacie,“ uzavřel komentátor. Ve funkci ministra zahraničí Pečinku odmítá nejen prezident Zeman, ale i premiér Babiš a také předseda KSČM Filip, jehož strana vládě zajišťuje parlamentní většinu.



 

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…