Na sjezd Zemanovců dorazil také Šlouf. A nastal i velký zmatek

23.03.2013 17:11

AKTUALIZOVÁNO V pražském TOP Hotelu začal sjezd Strany práv občanů – Zemanovci, který by měl zvolit nové vedení. Především jde o funkci šéfa strany, kterou musí kvůli svému odchodu na Hrad opustit dosavadní předseda Vratislav Mynář. Promluví i prezident Miloš Zeman.

Na sjezd Zemanovců dorazil také Šlouf. A nastal i velký zmatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezd zavítal i Miroslav Šlouf, kontroverzní to postava Zemanových prezidentských voleb

Sjezd začal před pár minutami, v deset hodin dopoledne, nicméně delegáti se scházeli již od osmé hodiny ráno. Značný zmatek panoval hlavně mezi novináři, kteří si stěžují na špatné podmínky. Média, kromě fotografů a kameramanů, mají totiž zakázaný vstup do jednacího sálu.

Pro píšící novináře je vyhrazen zvláštní salonek, který se ovšem nachází na opačné straně hotelového kongresového centra, a není tam zajištěn ani přenos dění z hlavního sálu. Ten zachycují pouze obrazovky v přísálí, kde naopak zase není možné psát. Na to si stěžovali i někteří delegáti.

Z jejich strany zaznívají alespoň kladné ohlasy na místnost vyhrazenou pro kuřáky. Ta například na ostravském sjezdu ČSSD v minulém týdnu chyběla a delegáti naopak tvrdě kritizovali organizátory, že musí kouřit venku v mrazivém počasí.

Nechybějí známé tváře

V TOP Hotelu je na čtvrtém sjezdu zemanovců řada známých tváří. Exministr vnitra Martin Pecina, senátor SPOZ Vladimír Dryml, pardubický krajský zastupitel a odborář Jaromír Dušek, exministr někdejší Zemanovy vlády Jaromír Schling a dorazil i pražský člen SPOZ Miroslav Šlouf. Jako host je přítomen také senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. Kolem jedenácté hodiny by měl dorazit prezident republiky Miloš Zeman a vystoupit před delegáty s projevem.

Zemanovcům mírně vzrostly v průzkumech preference

Podle nynějších průzkumů by SPOZ mohla pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory překonat.

Funkci předsedy nebude na sjezdu obhajovat Vratislav Mynář, jenž se stal kancléřem nového prezidenta. Do čela strany bude podporovat nynějšího prvního místopředsedu Zdeňka Štengla, který vede krajskou organizaci na Pardubicku a je regionálním zastupitelem.

Zeman při návštěvě Senátu tento týden již dopředu řekl, že SPOZ na sjezdu popřeje, aby nenásledovala "katastrofy" malých politických subjektů a nesnažila se být v kabinetu. Strana by podle něj měla být "kritickým partnerem vítěze voleb". Volební vítězství popřál někdejší šéf ČSSD Zeman sociálním demokratům minulý týden na jejich sjezdu. ČSSD by podle něj měla vládnout sama v menšinové vládě.

Projev Miloše Zemana: Nechoďte do vlády, poradil SPOZ

Prezident Miloš Zeman na sobotním sjezdu SPOZ ve svém dopoledním projevu poznamenal, že navštíví řadu sjezdů a vždy poděkuje za pozvání na sjezd této strany.

Oznámil také, že jako občan dá ve sněmovních volbách hlas SPOZ. „Máme šanci po parlamentních volbách zaujmout pozici silné strany, která může být v některých případech kritickým korektivem sociální demokracie,“ řekl Zeman o SPOZ. Platí to podle něj v případech, kdyby se ČSSD odchýlila od svého programu.

Od vystoupení Zemana se očekávala také výzva, aby SPOZ nechodila do vlády. Očekávání prezident do jisté míry naplnil. Dostál tak svým slovům, kdy již dopředu avizoval, že své straně bude v projevu rozmlouvat, aby se po parlamentních volbách snažila zasednout v koaliční vládě.

SPOZ by podle Zemana neměla následovat „katastrofy“ malých politických subjektů, jako byly Věci veřejné, LIDEM, Strana zelených, Unie svobody, ODA či lidovci.

„Protože platí, že každá malá strana, která se vecpala do vlády, krátce poté buď zanikla, nebo se alespoň nedostala do Parlamentu,“ poznamenal v předvečer sjezdu.

Nový předseda SPOZ Štengl - dle očekávání

Novým šéfem SPOZ se podle očekávání stal její dosavadní místopředseda pro Čechy Zdeněk Štengl. Tento nový šéf většinu života pracoval jako kriminalista. Výsledek byl zřejmý už před volbou, neboť Štengl neměl protikandidáta. Podpořil ho i končící předseda strany Vratislav Mynář, který jako prezidentův kancléř funkci v čele strany neobhajoval. Zároveň sdělil delegátům i svou představu o dalších členech vedení strany.

"Zemanovci" v názvu strany zůstanou

Sjezd Strany práv občanů - Zemanovci neodsouhlasil odpoledne ani návrh na výmaz dodatku "zemanovci" z názvu strany. Žádal o to jeden z delegátů z Karlovarského kraje Miroslav Kamenický. Pro návrh nakonec hlasovalo jen šest delegátů, podle vyhlašovatelky výsledků byla "magická menšina" proti a menší většina se hlasování zdržela.

Prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman předtím v projevu uvedl, že dodatek názvu strany nikdy nepoužíval. "Spolu s poděkováním za pomoc v kampani bych vám poprvé chtěl říci, že jsem členem Strany práv občanů - Zemanovci," zakončil však svá slova na sjezdu.

ParlamentníListy.cz jsou i nadále na místě, připravují další průběžné informace...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp, ahe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…