Na slyšení před sněmovní komisi k OKD dorazil Telička

11.10.2018 12:50

Sněmovní vyšetřovací komise k někdejší privatizaci černouhelné společnosti OKD zahájila dnešní jednání slyšením europoslance Pavla Teličky (dříve ANO). Telička v minulosti figuroval v orgánech některých firem finančníka Zdeňka Bakaly, většinového vlastníka těžební firmy. Na dnešek komise pozvala čtyři svědky, podle předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) se žádný z nich neomluvil, píše ČTK.

Na slyšení před sněmovní komisi k OKD dorazil Telička
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na besedě se studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Telička žádal veřejné slyšení před komisí, Černohorský se postavil proti. „Je potřeba nezveřejňovat, na co se konkrétních svědků ptáme. Je to důležité do budoucna proto, aby ti svědci, kteří následně dorazí, neopakovali to, co třeba slyšeli v televizi,“ uvedl.

Komise se podle předsedy nyní soustředí na privatizaci minoritního státního podílu v OKD v roce 2004 za tehdejšího ministra financí a pozdějšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka bývá v této souvislosti kritizován, komise už ho vyslechla. Komise chce podle Černohorského rekonstruovat také dobu druhé poloviny 90. let, tedy potom, co stát ztratil v těžební společnosti majoritu. Černohorský nevyloučil, že zkoumání komise by mohlo dospět i k podání trestního oznámení.

Sněmovna nedávno komisi prodloužila lhůtu pro práci o půl roku. Závěry by měla předložit plénu do 12. dubna. O prodloužení lhůty požádala komise kvůli tomu, že ještě potřebuje vyslechnout některé svědky a zpracovat část písemných materiálů. Černohorský před poslanci bez bližšího upřesnění řekl, že komise už dospěla k některým „závažným zjištěním“, které dosud nebyly známy.

Před dvěma roky skončila společnost OKD v insolvenci. Akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Prodej menšinového podílu státu je i předmětem soudního řízení. Státní zástupce tvrdí, že jeho cena byla nejméně 9,8 miliardy korun, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud zatím nepravomocně všechny podezřelé, tedy znalce a bývalé vedoucí pracovníky Fondu národního majetku, obžaloby zprostil. Žalobce se odvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…