Na televizi Nova si brousí zuby čínští investoři. Pohlídat takové zahraniční investice by měla pomoct Evropská komise, říká Hampl

24.11.2017 18:28

Hrozí, že se čínské firmy zmocní citlivých technologií vyvinutých v Evropě? Senátní výbor pro záležitosti Evropské unie jednomyslně doporučil, aby Česko podpořilo pravidla pro povolování čínských investic, která nedávno navrhla Evropská komise. Bojí se totiž, že se Číňané snaží dostat k citlivým technologiím. O tom, jestli by se i Česká republika měla bránit nebezpečným investicím, hovořila moderátorka Radiožurnálu Marie Bastlová s předsedou evropského výboru Senátu ČR Václavem Hamplem (KDU-ČSL).

Na televizi Nova si brousí zuby čínští investoři. Pohlídat takové zahraniční investice by měla pomoct Evropská komise, říká Hampl
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Hned na začátek Václav Hampl uvedl, že podle jeho názoru je tato iniciativa výboru podpořit nová pravidla ohledně zahraničních investic namístě. Celý návrh Evropské komise je prý zpracován velmi dobře a bude v budoucnu určitě užitečný.

„Co se týká toho, jak by samotná pravidla Evropské komise měla vypadat, tak návrh se snaží o dvě zásadní věci. Dát společný rámec národním mechanismům v posuzování zahraničních investic, který Česku chybí, a druhá věc, kterou je dobré zavést, je hlídání, zda zahraniční investice nepoškodí zájmy celé EU,“ řekl Hampl s tím, že proto je v návrhu nařízení nově zaváděna povinnost členských států informovat komisi o větších přímých zahraničních investicích.

Kdo přesně bude mít oznamovací povinnost, se prý v návrhu bude muset ještě upřesnit. Zahraniční investice tak budou prověřovat samy členské státy, nebo na základě informací, které dostane, je prověří Evropská komise.

„Pokud by s investicemi měla komise problém, může je zastavit, nemůže zabránit, aby nakonec byly dokonány. „Sama komise z vlastní iniciativy prověřovat nebude, pouze ty, které budou nahlášené a povinné,“ dodal Hampl s tím, že výjimkou by byly investice ohrožující Evropskou unii.

Celá tato iniciativa není jen pouhý nápad od boku Evropské komise. „Vzniklo to na žádost vlivných zemí EU, a to Německa, Francie a Itálie,“ sdělil. Přísná pravidla si tyto země vyžádaly, jelikož mají s takovými obchody největší zkušenosti. Je to především z obavy vůči investicím z Číny, Ruska, Saúdské Arábie a dalších.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Jedním z důvodů, proč to členské státy iniciovaly, může být, že například samotná Čína přistupuje vůči zahraničním investicím velmi přísně. Návrh tak může být určitým tlakem na to, aby Čína zmírnila a více otevřela dveře na svůj trh.

Investic, kterých se povinnost prověření bude týkat, budou například investice objemových, technologických věcí, umělé inteligence, polovodičů, robotiky a také záležitostí, kde jde o přístup k citlivým informacím. „Je to otázka i toho, zda investor není jen protaženou rukou třetího státu nebo států ne zrovna přátelských k EU,“ upřesnil Hampl.

„Tato opatření jsou spíše ekonomická a bezpečnostní,“ míní Hampl a dodává, že je zde řada rizikových investic. Jako příklad uvedl to, že čínští investoři si brousí zuby na televizi Nova. „To je přesně typ investice, kterou je třeba podrobně prověřit, i když v tomto případě bychom neměli čekat, co na to komise, ale pohlídat si to sami.“

Mezi strategické sektory spadající do prověření patří i oblast médií. „Víte, média jsou nesmírně důležitá a ovlivňují politické dění, rozhodně sem spadají také,“ řekl.

Podle Václava Hampla je prověření Evropskou komisí velmi nápomocnou věcí v budoucnu. Dobrou prevencí ale je, aby si v první řadě zahraniční investice pohlídala Česká republika sama a nečekala, až přijde komise a vše vyřeší. „Především bychom si zahraniční investice měli hlídat my a vytvořit si vnitrostátní mechanismus. „Zprávy Bezpečnostní informační služby řadu let hovoří o tom, že Česko je potenciálním cílem nepřátelských snah vedených obchodní politikou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…