Na východě Ukrajiny pokračují boje

29.01.2015 12:02

Potyčky na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními vojsky neustávají, do bojů se opět zapojily i těžké zbraně. Ani jedna strana však nehlásí zvrat v situaci. Ukrajinské úřady podle prezidenta Petra Porošenka podnikají dodatečná "strategická, vojenská a politická opatření, aby posílily obranu" na východě země.

Na východě Ukrajiny pokračují boje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ženy připomínající si památku obětí současného konfliktu na východě Ukrajiny

"Situace zůstává napjatá. Během uplynulých 24 hodin teroristé ostřelovali pozice našich sil ve 103 případech," uvedlo armádní velení. Separatisté prý do bojů nasadili kromě ručních zbraní i dělostřelectvo, minomety, raketomety a tanky. Válčilo se u strategicky situovaného města Debalceve i na přístupech k důležitému přístavu Mariupol.

"Příslušníci ozbrojených sil ale pevně stojí na svých pozicích a útoky odrážejí," zdůraznilo armádní komuniké, aniž se zmínilo o případných ztrátách.

Naopak podle jednoho z velitelů doněckých separatistů Eduarda Basurina se rebelům podařilo "plně ovládnout" důležitou silnici mezi Debalcevem a městem Artemivsk, kterou armáda používala ke zásobování svých jednotek. Týž úspěch ale Basurin ohlásil už ve středu.

Situace v oblasti Donbasu zůstává krajně napjatou

Dnes rovněž ujistil, že povstalecká domobrana a lidové milice úspěšně odrazily všechny ukrajinské útoky, a to včetně tankového útoku u Doněcka. "Protivník byl vržen zpět na výchozí pozice," řekl podle serveru Novorossija a dodal, že povstalci pronikli až k výšinám u městečka Mykolajivka, ležícím asi 40 kilometrů jižně od Doněcka.

Situace v oblasti Donbasu, bohužel, zůstává krajně napjatou. Naši vojáci odrážejí útoky po celé frontové linii," uvedl ukrajinský prezident Porošenko. Současně ujistil, že Kyjev podniká dodatečná opatření, aby obranné linie posílil. "Ambice a apetit agresora přesahují rozměry Ukrajiny," varoval ve zmínce o nápadu některých ruských poslanců odsoudit pohlcení východního Německa spolkovou republikou jako "anexi".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…