Nabídl České televizi rozhovor se Zemanem. Neměli zájem. Prý byl málo tvrdý...

16.03.2023 22:17 | Ze sítí

Dlouholetý šéfredaktor zpravodajství stanice Frekvence 1 a čerstvý redaktor plzeňského studia České televize Luboš Procházka nechal lidi nahlédnout pod pokličku novinářského světa. Popsal, jak pro rozhovory s vrcholnými politiky upadl v nemilost pražské redakce České televize, protože podle jejího úsudku nevystupoval vůči Klausovi a Zemanovi „dostatečně tvrdě“. „Beru to jako trest za to, že takové rozhovory Česká televize nemá,“ říká novinář v pořadu Aby bylo jasno.

Nabídl České televizi rozhovor se Zemanem. Neměli zájem. Prý byl málo tvrdý...
Foto: Youtube
Popisek: Moderátor a redaktor plzeňského studia České televize Luboš Procházka v pořadu Aby bylo jasno

Svůj odchod z Frekvence 1 těsně po letošních prezidentských volbách vysvětluje Procházka tím, že se s vedením rádia nedokázali shodnout na výběru hostů do pořadu Press klub: „Nedařilo se mi zde realizovat nápady pro zpravodajství a publicistiku, které jsem v poslední době měl. Existovaly výhrady k některým hostům, neodkázali jsme se shodnout jací hosté do pořadu Press klub budou přicházet a kterým tématům se budeme věnovat,“ říká Procházka, který na Frekvenci 1 působil dvacet let.

Konec v rádiu jej motivoval zkusit pracovat pro plzeňské studio České televize, kde působí nyní jako externista. Před dvaceti lety Procházka pracoval i v dalším veřejnoprávním médium - v Českém rozhlase. Porovnal proto veřejnoprávní médium nyní a před dvaceti lety: „Prostředí v Plzni je fantastické, je vidět, že jsou finanční prostředky na rozvíjení počítačů, studia…,“ líčí Procházka, že hlavním rozdílem je určitě technologický posun. „Vývoj jde daleko dopředu, je vidět, že veřejnoprávní média do rozvoje techniky investují,“ chválí.

Jako moderátor Procházka vedl řadu rozhovorů s významnými českými politiky jako jsou prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Letos 25. února také se Zemanem natočil bilanční rozhovor, který poté nabídl České televizi, ale neuspěl: „Bylo mi řečeno, že když nějaký takový rozhovor bude Česká televize chtít, tak si ho udělá sama. Původně to byl rozhovor pro Frekvenci 1, ale přišel ten rozchod a již o něj nestála,“ říká, že nakonec rozhovor z Lán s odcházející hlavou státu, který natočil na vlastní techniku, zveřejnil na svém youtubovém kanále, poté byl masově médii citován.

Že v minulosti natáčel rozhovory s klíčovými politiky České republiky není v pražském studiu České televize vnímáno pozitivně, vadí jim prý nedostatečně tvrdá rétorika, prozradil Procházka. „Bohužel mám informaci, že v pražské redakci České televize je u lidí určitá nevole za to, že jsem zpovídal prezidenty Klause a Zemana nedostatečně tvrdě, že proto asi není morální stavět mě na televizní obrazovku,“ popisuje s tím, že v plzeňském studiu naštěstí pracují skvělí lidé, kteří neřeší, koho zpovídal.  

Moderátorka Jana Bobošíková v tomto kontextu zmiňuje i slova, která v České televizi zazněla, a sice že Procházka je „rádoby novinář“. Procházka na takovou kritiku po kvalitně odvedené letité práci reaguje slovy: „Vadí mi to. Je to pořad Newsroom ČT24, tak jsem si říkal, že ve 20 hodin večer je to asi zábavný pořad, který má přitahovat sledovanost, ale tohle mi silně vadí. Beru to jako trest za to, že takové rozhovory Česká televize nemá. Může je mít, může o ně požádat. Klaus i Zeman mají telefon a lze se s nimi na rozhovoru domluvit,“ komentuje Procházka postoj pražské redakce a podotýká, že na takové rozhovory by se přitom v ČT sám někdy rád podíval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …