Náboženské války stahují svět do pekla. Jaroslav Bašta připomněl něco, o čem se dnes příliš nemluví

11.06.2017 7:39

Evropa si před pár stovkami let prošla náboženskou válkou. Mezi lety 1618 až 1648 se vzájemně vybíjeli katolíci a protestanti. V obrovských počtech. Teď se zdá, že se cosi podobného děje v muslimském světě. Dvě odnože islámského náboženství stojí proti sobě. Jejich střet je o to hrozivější, že Rusko jako velmoc podporuje šiity a Západ podporuje sunnity. Jaroslav Bašta se zamýšlí nad dopady této války na Českou republiku.

Náboženské války stahují svět do pekla. Jaroslav Bašta připomněl něco, o čem se dnes příliš nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V muslimském světě proti sobě už dlouho vedou válku šíité a sunnité. Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro server První zprávy zamýšlí nad touto islámskou náboženskou válkou. V prvé řadě zdůrazňuje, že by pro nás nemusela ta válka být tak hrozivá, kdyby se do ní nepletly velmoci. Už od dob studené války je to tak, že Sovětský svaz a dnes Rusko stojí na straně šíitů a dnes nejsilnější šíitské země Íránu. Spojené státy a jejich západní spojenci podporovali a podporují sunnity v čele se Saúdskou Arábií.

„Jak už to tak v historii občas bývá, evropským (západním) problémem jsou naši spojenci, především Saúdská Arábie, která exportuje nejradikálnější podobu islámu, wahhábismus, a sponzoruje prakticky všechny teroristické organizace, včetně těch, které vraždí v Evropě i ve Spojených státech. V tomto případě je zásada, že „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“ poněkud sebevražednou mantrou. Své by o tom mohly vyprávět oběti teroristických útoků v USA (2001), Madridu, Londýně, Paříži, Bruselu atd.,“ píše Jaroslav Bašta.

Celý komentář naleznete zde

Připomíná také, že Češi vědí o náboženských válkách své. Mají zkušenosti např. s husitskými náboženskými válkami, které nás naučily, že jde o války, které nelze vyhrát. Prý bychom by to možná mohli říct Saúdům. Zvlášť když si uvědomíme, že se tato válka dotýká i Evropy. Někteří z migrantů z válečných oblastí, kteří míří do Evropy, si s sebou berou staré způsoby, staré předsudky a těmi nás ohrožují.

Otázka je, jestli nám v této válce může pomoci zřízení evropských ozbrojených sil, jak je v Praze nastínil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Nevím, zda nápad pana Junckera s unijním expedičním sborem, který bude aktivně zasahovat v krizových oblastech mimo EU, je ten nejlepší recept na udržení míru a bezpečí na našem kontinentě. Zejména, budou-li o jeho použití rozhodovat politici jako on. Spíše půjde o další polínko hozené do válečného požáru,“ uzavírá Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…