Načas uvítal zvolení Gaucka německým prezidentem

18.03.2012 17:44

Premiér Petr Nečas (ODS) uvítal volbu nového německého prezidenta, cení si toho, že Joachim Gauck bojoval proti komunistickému režimu v někdejší NDR. Dvaasedmdesátiletého evangelického teologa zvolilo v neděli Spolkové shromáždění hned v prvním kole hlasování. Je prvním nestraníkem v čele Spolkové republiky, většinu života prožil v části bývalého východního Německa, odkud pochází i kancléřka Angela Merkelová.

Načas uvítal zvolení Gaucka německým prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Gauck nahradí Christiana Wulffa, který rezignoval kvůli aférám z doby, kdy vedl zemskou vládu spolkové země Dolní Sasko. Gauck bude už třetím německým prezidentem za poslední tři roky.

"Jsem rád, že se Německu podařilo rychle a valnou většinou členů Spolkového shromáždění zvolit nového německého prezidenta. Vítám, že se novou hlavou státu stal právě bojovník proti komunistickému režimu v někdejším východním Německu," uvedl Nečas v prohlášení, které ČTK poskytlo tiskové oddělení vlády.

Gauck byl před pádem komunismu spoluzakladatelem protestního protirežimního hnutí v Meklenbursku. Stal se členem a mluvčím rostocké organizace Nového fóra, jež zastřešovalo činnost opozičních skupin v tehdejší NDR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…