Nacher ke své kandidatuře: Být primátorem v hlavním městě v Praze znamená být za všechno zopodvědný i za to, co člověk reálně ovlivnit nemůže

22.05.2018 21:15

Krajský sněm potvrdil v čele pražské kandidátky ANO poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera. Jaké má pocity z možného primátorství, prozradil v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým pro internetovou televizi XTV.cz. „Je to nevděčné a sám sobě se divím, ale v důchodu si nechci říkat, že jsem něco nezkusil,“ uvedl poslanec.

Nacher ke své kandidatuře: Být primátorem v hlavním městě v Praze znamená být za všechno zopodvědný i za to, co člověk reálně ovlivnit nemůže
Foto: Archiv
Popisek: Patrik Nacher

„Ještě nevím, zda budu primátorem, zatím jsem vyhrál primárky v pražském hnutí ANO, které musím podtrhnout,“ řekl hned v úvodu a dodal, že jej velmi potěšilo, že se to celé konalo volbou všech členů, nikoliv výběrově. Nyní však cítí obrovskou zodpovědnost. „Není to sranda, je to o tom, že vám ty lidi, byť nejsem členem, dali důvěru. Když má ale člověk takto silný mandát, ostatní vás více respektují,“ míní Nacher.

Poté moderátor podotkl, že se však říká, že být pražským primátorem znamená to, že vás nikdy nikdo nepochválí, ale naopak vás všichni zkritizují. Tento problém prý Nacher vnímá a slyší v podstatě dnes a denně. „To vám moc optimismu do žil nedá. Když se na to dívám realistickýma očima, je to skutečně pravda,“ řekl.

„Být primátorem v hlavním městě v Praze znamená být za všechno zopodvědný i za to, co člověk reálně ovlivnit nemůže. Ta moc zde není taková,“ řekl a dodal, že se v něm v souvislosti s tím probouzí i jisté deja vu, když začal s problematikou ohledně bankovních poplatků. „To mi tak všichni říkali, prosím tě, nechoď do toho, a zrazovali mě. Já ale do toho šel kultivovanou formou, nechtěl jsem jen nadávat v hospodě,“ připomněl s tím, že nakonec se v tomto směru trh výrazně pro spotřebitele zlepšil. „Pro mě z toho plyne poučení, že i tady mi říkají teď to samé, ale já to vzdávat dopředu nechci,“ trvá si na svém poslanec.

Nacher je totiž toho názoru, že vše se dá zlomit. Se stejným přesvědčením proto principiálně odmítá i paušalizaci politiků. „Tedy že každý politik jde do té funkce si jen vydělat peníze, získat kontakty. Pro ty nejnižší pudy. Já takový nejsem,“ zdůraznil Nacher s tím, že to chce překonat a brát to jako výzvu. „Třeba tlaky budou takové, že to nebudu schopen akceptovat. Třeba někomu sáhnu na jeho živobytí, které tu v Praze měl, a vydržím krátkou dobu. Je to nevděčné a sám se sobě divím, ale nechci si v důchodu říkat, že jsem nic nezkusil,“ dodal možný budoucí primátor.

O své kandidatuře na primátora s premiérem Babišem prý zatím nehovořil. „Jen jsem se s ním před několika měsíci bavil, co by měl proti, nebo pro, kdybych kandidoval v teoretické rovině, a prý by s tím problém neměl,“ uvedl s tím, že od té doby se s ním o tom nebavil, aby ostatní neměli pocit, že když je poslanec a má možnost se s Babišem bavit, že má konkurenční výhodu a stojí za ním. „Nechci se schovávat za Babiše, chci tam jít sám za sebe se svými názory,“ vysvětloval.

Celý rozhovor ZDE.

Závěrem se vrátil ke zhodnocení současné primátorky Adriany Krnáčové formou školního známkování. „Známky bych rozdělil. Za umělecký dojem bych jí dal trojku a za praktické výsledky dvojku. Možná by bylo populární ji teď zkritizovat, ale jí se podařilo dotáhnout některé věci, které jsou relativně kontroverzní a nejsou tak vidět. Udělala to, i když dopředu věděla, že za to nebude mít pozitivní body,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…