Nacistické symboly na české technice na Ukrajině. Dáváte munici konspirátorům, káral náměstek Černochové diplomata

18.05.2023 21:22 | Ze sítí

Ministerstvo obrany se kvůli křížům, které kamery zachytily na české technice dodané na Ukrajinu, obrátilo na ukrajinské velvyslanectví, informují o tom Novinky.

Nacistické symboly na české technice na Ukrajině. Dáváte munici konspirátorům, káral náměstek Černochové diplomata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

V minulém týdnu Česká televize zveřejnila záběry české houfnice Dana, na které byl namalován trámový kříž, jaký používal wehrmacht. Stejné záběry české samohybné houfnice zveřejnila také agentura Reuters.

Samohybnou houfnici s namalovanými nacistickými znaky, kterými jsou trámové kříže, nasadila u Avdijivky ukrajinská 110. samostatná mechanizovaná brigáda, uvádějí Novinky.

Aktivista Matouš Bulíř zveřejnil na Facebooku část reportáže České televize ze dne 10. května 2023, ve které je vidět česká houfnice Dana, kterou ČR darovala Ukrajině. 

Náměstek ministryně obrany Jan Jireš záležitost řešil s ukrajinským velvyslanectvím. „Sešel jsem se s ukrajinským chargé d’affaires a vojenským přidělencem. Ukázal jsem jim fotografie darované Dany s namalovaným křížem a vysvětlil, že to zbytečně poškozuje reputaci Ukrajiny a dává munici konspirátorům,“ řekl.

Novinky na případ upozornily ukrajinské velvyslanectví, to je ujistilo, že situaci bere vážně, a přislíbilo vyjádření. Na ukrajinské technice se kříže objevovaly v uplynulých měsících opakovaně, ukrajinská strana to omlouvala pochybením jednotlivců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…