Nad návratem do vlády nepřemýšlím. Chci očistit jméno, říká Bárta

03.03.2012 17:22

Předseda poslanců vládních Věcí veřejných Vít Bárta jde v pondělí k soudu za údajné uplácení Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Nic jiného než to, že se prokáže jeho nevina, nečeká. O tom a také o dalších krocích VV ve vládě, promluvil v rozhovoru pro MF DNES.

Nad návratem do vlády nepřemýšlím. Chci očistit jméno, říká Bárta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

“Nesmírně si vážím podpory výkonné rady Věcí veřejných a vůbec lidí, se kterými o tom hovořím. Nesetkal jsem se s žádnou negativní reakcí. Cítím ze strany Věcí veřejných velkou podporu,” říká k nadcházejícímu soudnímu řízení. Bárta věří, že žije v právním státě, a proto také neočekává nic jiného, než že se prokáže jeho nevina.

Splacená půjčka jako důkaz neviny

V ruce má jeden trumf. Poslanec Věcí veřejných Martin Vacek od něj obdržel peníze – půjčku 150 tisíc korun. Ty už ale vrátil. Bude to jeden z hlavních Bártových argumentů u soudu. Víc ale řekne až v soudní síni. “Návrat do vlády je něco, nad čím vůbec nepřemýšlím,“ tvrdí šéf poslanců VV.

V parlamentu se bude hlasovat o trestném činu nedovolené sledování – a Bárta, jako bývalý šéf ABL, je pro. „I v dobách, kdy jsem byl šéfem ABL a tajemníkem asociace soukromých bezpečnostních služeb, přesvědčoval jsem tehdejšího ministra vnitra Langera, aby byl schválen zákon o soukromých bezpečnostních službách, který by principiálně stanovil přesné hranice pro jejich práci. S návrhem ČSSD nemám problém,” říká.

Dobeš za nic nemůže. To TOPka

Bárta se také vyjádřil k problémům kolem ministra školství Josefa Dobeše. Podle něj je například otázka školného jednoznačná – odmítla ho TOP 09. “TOP 09 vydala i tiskovou zprávu, že se představitelé TOP 09 setkali se zástupci studentské obce a konstatují, že tak jak bylo koaličně dohodnuto školné, je pro TOP 09 nepřijatelné, stejně jako mají problém s omezováním svobod akademických senátů.”

Podle Bárty je v otázce škrtů navržených ministrem financí Miroslavem Kalouskem zásadní problém například ve zmrazení důchodů. Na to VV nepřistoupí. „Jsme připraveni jednat o tom, že je nemůžeme v době ekonomické krize valorizovat tak velkoryse,” uznal.

K dalším krokům, které by měly nastat, počítá Bárta jednání o zdanění prostituce. Také souhlasí s návrhem ČSSD o progresivním zdanění osob s příjmy nad sto tisíc korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …