Nadšení? Ne. Ale… Zrno o náladě na Ukrajině

24.12.2023 11:21 | Monitoring

Lidé na Ukrajině jsou unavení, ale ne poraženečtí. Vnímají ztráty a fakt, že útok na dobře opevněné ruské pozice nikam nevede, popisuje na sociální síti X válečný reportér Matyáš Zrno na základě rozhovorů, které vedl s ukrajinskými vojáky a civilisty. Nabídl jejich, možná překvapivý, pohled například na spory mezi prezidentem Zelenským a náčelníkem generálního štábu Zalužným, na pomalou pomoc Západu nebo na mírová jednání.

Nadšení? Ne. Ale… Zrno o náladě na Ukrajině
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Debata v CEVRO Institutu "Afghánistán zpět pod Tálibánem"

Publicista přináší několik zajímavých postřehů, jak se ukrajinští vojáci či samotní Ukrajinci staví například k otázce mírového jednání s Ruskem. „Nikdo, ani vojáci, ani civilisti, nám neřekl, že by se raději mělo jednat s Ruskem o kompromisu,“ uvádí Zrno, který na sociální síti X pravidelně reportuje z ukrajinské fronty.

Naopak zastávají spíše názor, že s Ruskem se situace dostala do takové fáze, že už s ním nelze jednat, označují jej za teroristický stát. „K čemu by pak byly všechny ty oběti? Bojujeme o přežití národa!" zní také některé z odpovědí vojáku ukrajinské armády a obyčejných lidí.

Lidé proto cítí, že není jiné volby než ve válce s Ruskem pokračovat. „Instinktivně cítí, že tady není o čem jednat. Žádná (byť nemorální) nabídka od Rusů (ve stylu - necháme si co máme a dáme vám pokoj) na stole neleží. Lidé cítí, že nemají jinou volbu. Že tohle je boj o přežití. Už tu není to nadšení jako na začátku, ale odhodlání ano,“ glosuje Zrno posbírané názory Ukrajinců.

Problémy s pomocí západních spojenců lidé na Ukrajině neřeší zdaleka tolik, jak bychom si mysleli. Částečně proto, že ukrajinská vládní místa ten problém prezentují tak, že jde jen o technické zdržení. Ale také proto, že s jistou mírou fatalismu to berou tak, že prostě musí bojovat s tím, co bude, přibližuje Zrno dál jejich postoje.

Ani západními médii omílanou skutečnost, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při komunikaci s některými veliteli ozbrojených sil obchází náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného, drtivá většina Ukrajinců nijak zvlášť neřeší. „Berou to (ano, naivně) tak, že je válka a spory musí stranou. Zelenský má na starosti politiku, Zalužnyj armádu. Ano, reálně je to asi jiné,“ dodává válečný reportér.

V tomto kontextu připomíná, že se Volodomyr Zelenskyj stále těší podpoře 62 procent obyvatel. „Kdo v Evropě to dnes má? Ano, v čase klesá. Ale to je jaksi normální. Třeba Churchillova popularita v létě 1942 byla na rekordním minimu a v parlamentu musel dokonce bojovat s hlasováním o nedůvěře,“ podotýká Zrno v dalším příspěvku.

Tak jako tak je však podle jeho informací popularita Zalužného ještě větší než Zelenského. „Nenarazil jsem na nikoho, kdo by ho nebral. Třeba Syrskému někteří vojáci říkají "Krvavý generál". Zalužného berou jako svého tátu...,“ zmiňuje Zrno další postřehy.

Popsal také, jaká je aktuální morálka mezi vojáky na frontě. „Vojáci vždycky nadávají. Proč není víc materiálu tam, kde je potřeba? Proč se po Kyjevu prochází tolik mladých mužů, když my krvácíme? Jenže v které velké organizaci není bordel a byrokracie? A která mobilizace byla zcela spravedlivá?“ pokračuje Zrno s tím, že kdyby zmobilizovali půl milionu mužů, tak nikdo neodpověděl na to, kdo a kde a čím je vycvičí, vystrojí a vyzbrojí.

I přes nepodařenou ofenzivu neztrácejí vojáci odhodlání: „Nepodařila se ofenziva? Ano, ale bojujeme dál! Jsme unavení a máme málo materiálu? Ano, ale bojujeme dál! Štve nás korupce? Ano, ale... bojujeme dál! Měli jsme o Ukrajině možná příliš optimistické představy. Je to země se svými problémy. Jako každá země...“ popisuje Zrno v kostce náladu ukrajinských vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…