Nafouknutá bublina, píše Aktuálně.cz o touze Katalánců po samostatnosti

05.10.2017 21:59

Čech žijící v srdci španělského Katalánska, v Barceloně, Mikuláš Lubomirský nabízí trochu jiný pohled na situaci kolem referenda. V prvé řadě údajně vůbec nemusí být pravda, že většina Katalánců chce samostatné Katalánsko. Dnešní boj o katalánskou nezávislost mu prý připomíná nafouklou bublinu.

Nafouknutá bublina, píše Aktuálně.cz o touze Katalánců po samostatnosti
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

V neděli proběhlo v Katalánsku referendum, ve kterém se údajně 90 procent Katalánců vyslovilo pro nezávislost regionu na centrální vládě v Madridu. Média věnují pozornost především nevybíravým zákrokům policejních těžkooděnců, kteří lidem bránili v účasti na nelegálním referendu. Policisté stovky Katalánců zranili. Toto násilí odsoudila řada politiků včetně těch českých.

Většina politiků se ale shodla také v tom, že by Katalánci měli dostat možnost o své nezávislosti hlasovat, podobně jako o ní mohli hlasovat Skotové ve Velké Británii. A tady se situace v Katalánsku začíná komplikovat. Katalánci, kteří si přejí zůstat součástí Španělska, jsou totiž umlčováni.

„Jsme totálně umlčováni. Vytvořili tady atmosféru napětí, ve které každý, kdo s nimi nesouhlasí, jednoduše neexistuje nebo je zdiskreditován,“ postěžovala si španělská režisérka Isabel Coixetová.

Celý článek naleznete zde

Spor o nejbohatší region země prý rozděluje nejen Katalánce, ale i celé Španělsko. Část lidí má pocit, že  Katalánci trhají jednotný stát nezákonnou cestou, zatímco části Katalánců se zase zdá, že posílají centrální vládě až moc peněz.  Sousedé o tom debatují v hospodách a často se prý neshodnou. Katalánskem a celým Španělskem tedy hýbou velké emoce. To potvrzuje i Čech, který už několik let žije v Barceloně.

„Hodně se tu hraje na emoce, hlavně kolem policejní brutality,“ řekl Čech Mikuláš Lubomirský. „Ti, co jsou proti, nejsou tolik vidět. Nechodí do ulic a nic nevykřikují. ... Lidé tady nejraději řeší věci vsedě nad skleničkou. A teď už tady ve městě zase panuje klid. Ale je pravda, že ještě před měsícem nikdo nevěřil tomu, že celá ta snaha o nezávislost dojde takhle daleko,“ popsal z Barcelony.

Podle agentury Reuters bylo před referendem pro vyhlášení nezávislosti asi jen 40 procent oslovených občanů, což není většina.

Proti referendu se tvrdě postavila vláda v Madridu a král Filip VI., který v televizním projevu prohlásil, že v Katalánsku je třeba obnovit pořádek.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …