Nagyová svlečená a oblečená do latexu. Tak Reflex útočí na Nečase

23.02.2012 17:43

Jedna z nejvlivnějších úřednic země Jana Nagyová je zahalena tajemstvím. Má co skrývat? Tak přesně takto týdeník Reflex láká čtenáře na počtení o vrchní ředitelce kabinetu premiéra Petra Nečase. Nagyová přitom pro ParlamentníListy.cz tento týden prozradila, že je jí známo, že se na její osobu plánuje další mediální útok. Tentokrát ale prý nemá jít o odměny na Úřadu vlády, ale o její dosažené vzdělání.

Nagyová svlečená a oblečená do latexu. Tak Reflex útočí na Nečase
Foto: Repro Reflex
Popisek: Titulní strana časopisu Reflex

Titulek Reflexu „Prodavačka z Chodova řídí zemi“ už sám o sobě napovídá, že si Reflex dal patřičně záležet na tom, aby článek o Nagyové čtenáře přitáhnul jako magnet. Vždyť o tajemné ženě, o níž nedávno známá právnička Klára Samková napsala, že „je to domina jako vyšitá“ bylo slyšet v poslední době neustále. Reflex se také zřejmě Samkovou nechal i inspirovat a na titulní stranu počítačově oblékl Nagyovou do latexového oblečku s bičíkem v ruce. Nečas pak má spoutané ruce.

A co tedy Reflex píše? „Někdejší účetní z Chodova s legračním magisterským titulem vybírá ministry a rozhoduje o tom, co dělá předseda vlády. Kde se vůbec Nagyová vzala? A co pro Nečase opravdu dělá?“ táže se týdeník.

A hned ťal do živého. Petr Nečas totiž prý okolo Nagyové vystavěl podezřele tlustý izolační val, čímž de facto oznámil: Něco je tady špatně. Ale co je podle Reflexu u Nagyové špatně? Údajně třeba její vzdělání. A také, že umí jednat s pražskými kmotry a rozhodovat o tom, kdo se na které ministerstvo umístí.

Bývalá mzdová účetní chodovského Chodosu dle Reflexu poprvé přišla k politice, když se v roce 1996 stala oblastní manažerkou ODS v Karlových Varech a asistentkou senátora Vladimíra Kulhánka. A právě v této funkci ji na manažerské konferenci ODS potkal Nečas. Ten ji pak v září 2005 udělal šéfkou provozu Hlavní kanceláře ODS a o rok později už mu vedla kancelář na ministerstvu práce a sociálních věcí. Poté zamířila na pražský magistrát a ministerstvo obrany. Kabinet premiéra vede od roku 2010.

Prý texty do magisterské práce okopírovala

„Koncem roku 2011 si do oficiálního životopisu připsala jednu perlu: Magisterský titul z pražské Univerzity J. A. Komenského (UJAK), jinak výdejny diplomů pro politiky, jejich sekretářky a vysoké státní úředníky,“ píše Reflex k jejímu vzdělání a v dalších odstavcích zmiňuje, že u této školy je příměr stejný, jako u plzeňských práv.

„Mediální podpora Národního akčního plánu ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené děti a rodiny,“ zní pak název její diplomové práce a podle Reflexu trpí tím, že je prý opsaná z materiálů Ministerstva práce a sociálních věcí a devadesát procent citací je z neuvedených zdrojů. Téma pak týdeník doplnil článkem „Tituly paní Jany“. V něm týdeník kromě jiného rozebírá i bakalářskou práci vrchní ředitelky kabinetu, kde řeší kuřimskou kauzu.

Ona to věděla dopředu. Vedoucí katedry se jí zastal

Připomeňme, co před několika dny Jana Nagyová naší redakci sdělila. „Mám již několik týdnů informaci o tom, že se připravuje zpochybnění mé bakalářské práce a diplomové práce. Jde o další plánovaný  útok na moji osobu, a proto se k této kauze nechci vyjadřovat."

Podle informací naší redakce se novináři dotazovali například vedoucího katedry mediálních studií University Jana Amose Komenského Radka Mezulánika. Ten pochybnění práce odmítá. Podle něj musí na Katedře sociální a mediální komunikace studenti v dvouletém navazujícím magisterském studiu úspěšně absolvovat - a získat patřičné hodnocení - více než 30 odborných předmětů. Zatímco u jiných škol je to kolem dvaceti.

Odborníci na reklamu prý žasli

A dál? „Pamatuji si ji z magistrátu. O sociální problematice nic nevěděla. Ale měla krytí od Nečase. De facto řídí hlavní kancelář ODS, kde rozprášila analytický tým,“ řekl údajně týdeníku vysoký úředník z pražského magistrátu.

Jak ale Reflex zdůraznil, Nagyová nikdy neměla pro žádný vysoký úřednický post ani formální kvalifikaci, ani praktické zkušenosti. Přesto ji Nečas vložil do týmu, připravujícího předvolební kampaň ODS. Odborníci na reklamu, demografii či analýzy se ale údajně Nagyové zhrozili.

Reflex prý našel i další perličku. Podle týdenku ji Nečas nechal bydlet v Hrzánském paláci, který má premiérovi sloužit pro reprezentativní účely. Možná snad proto, že umí jednat s pražskými kmotry z ODS, jakými jsou Dlouhý, Rittig, Oulický či Roman Jurečko.

„Právě od Nagyové měl na magistrát přijít pokyn, ať dají ruce pryč od Rittiga. Tlustý kmotr žijící v Monaku a mluvící se zavřeným očima, jenž má tak zle pouštět žilou pražskému Dopravnímu podniku, kdysi Nagyové pomohl na ministerstvo obrany,“ vypaluje dále Nagyové páchnoucí štít Reflex.

Kuba na průmyslu - za to může Nagyová

“Nemá politickou zodpovědnost, nebyla legitimně zvolena, přesto jsem doplatil na to, že jsem neměl její krytí. Pokud se neproberete a důležitá rozhodnutí budou činit ti, kteří nebyli zvoleni, jdete na popravu jako ovce,“ řekl k Nagyové poslanec Michal Doktor, jenž se měl stát ministrem průmyslu, ale nakonec je jím Martin Kuba. I to ale prý byla práce Nagyové.

„Nečas s Nagyovou často působí jako zjevení,“ zmiňuje dále Reflex. „Občas spolu najednou vyjdou ze dveří, kde by je nikdo nečekal. Jako veterán politických kongresů, kde večer v blízkosti barů povolují jazyky i horší fantazie, jsem slyšel od lidí z ODS fantastické sexuální narážky na tajemný vztah Nagyová – Nečas. Začínají běžnými věcmi, jež většina z nás dělá v ložnici s manželkou a v kanceláři se sekretářkou, a končí tím, co najdete spíš ve specializovaných časopisech,“ popisuje redaktor Reflexu.

Nagyová je podle týdeníku také prý nadaná pro to, jak se vyzdobit kabelkou od Vuittona. „Vždycky, když spolu odněkud vyjdou, jako by šlo o filmovou parodii: ona se špatně nabarvenými vlasy, kabelkou od Vuittona a výrazem ženy z Annonce, on upjatý a kožený v jednom ze svých kousavých obleků,“ zní další narážka na „první dámu“ Úřadu vlády.

Její síla je navíc prý přímo úměrná Nečasově slabosti. Údajně bez ní mohl zůstat Nečas jen dlouholetým korunním princem ODS, podobně jako Ivan Langer. „Věčným korunním princem, něco jako Pavel Trávníček v pohádkách. A pak se najednou Topolánek rozpovídal o Židech při focení pro gay magazín.

Nagyová jako Nagyová. Ta od Mečiara zbohatla

Mediální expert Karel Hvížďala pro ParlamentníListy.cz k článku řekl, že právě proto, že je  evidentní, že kariéra Nagyové je poměrně strmá, tak pak je to i logicky tučné sousto pro bulvár. „U žen, které se pohybují u vlivných lidí takhle blízko, tak k nim se bulvár chová podobně všude ve světě. Já bych v tom neviděl nic pozoruhodného,“ reagoval Hvížďala.

Pozoruhodný je ale podle něj spíše vývoj Reflexu jako média. „Za vedení Petra Bílka se původně snažil být serioznějším listem, kde existovaly i proporce velice sofistikovaného psaní, vyrovnané psaním pro širší publikum. Jenže od té doby, co tam byl Pavel Šafr, tak se z toho stal list, který už má velice blízko k bulváru. No a pak je jen krůček k tomu, psát bulvárně  i o blízké spolupracovnici premiéra. Vzpomeňme, že to samé bylo i u jmenovkyně Nagyové, který byla pravá ruka bývalého slovenského premiéra Mečiara. Ona jej také ovlivňovala někdy až přespříliš. Slovenská média ale později psala, že to dělala jen kvůli svému prospěchu. Ona totiž později prý hodně zbohatla,“ řekl dále Hvížďala.

Jestli se však dá tatáž rovnice použít i u Jany Nagyové, tak to se říci prý nedá. „To je silná konstrukce,“ poznamenal k tomu.

Hvížďala, který dlouhodobě pobýval v Německu, si ale nepamatuje, že by to právě tam fungovalo podobně.

„Tam je ten politický život pevně usazen a není možné, aby se tam objevovali lidé, kteří přicházejí úplně z ulice. Tato dáma přece byla původně prodavačkou a udělala tu kariéru hrozně rychle. Kdežto tam existují odborné týmy kolem každého politika a ty se tvoří převážně z lidí, kteří spolu třeba studovali na jedné univerzitě a pak to spolu táhnou celý život. Většinou ty funkce tam v těchto odborných týmech se ale dědí – rodiče byli v politice, nebo otec a pak tým je doplněn i o potomky. Tam se těžko dostane někdo nahodile zvenčí. Ty struktury tam byly budovány staletími a tudíž to bylo takto tradicí. Podobně to ale funguje i ve Velké Británii nebo ve Francii, kde mají na to dokonce speciální postgraduální vysokou školu. Kdo tím sítem a týmem neprojde, tak se do politiky dostává velmi těžko a pak se chová trošku zvláštně. Pro Francii to platí například pro prezidenta Sarkozyho,“ uzavřel Hvížďala.

Mediální analytik Jiří Mikeš si myslí, že podobná periodika vydávaná s podtitulem bulvární, poslední dobou nemají o čem psát, a pak je logické, že se pouští do cupování problému Nečas – Nagyová. „Reflex já ale moc nečtu, tak se nemohu k tomu nijak blíže vyjadřovat. Toto poslední vydání jsem však viděl a upoutal mne i titul,“ zmínil Mikeš.

Podle něj ale Reflex již do bulváru směřuje, podobně jako téměř všechna média. „Jsou tady už jen dvoje noviny, které se jakž, takž drží. Navíc témata se nyní vyčerpávají a proto média jdou takzvaně do vyššího patra. Kdyby něco zjistila o dalších ministrech, tak by o tom nejspíše také psala. Nejdřív měli ty zpěvačky a herce a teď zjistili, že se dějí zajímavé věci i v politické oblasti, tak do toho jdou.,“ poznamenal dále Mikeš.

Mohou ale nově odkrytá témata Nagyové ublížit? „To víte, že zmínka o údajně opsané diplomové prací a to navíc v souvislosti s Univerzitou J.A. Komenského jí může ublížit.

Vždyť ta univerzita měla skutečně kdysi problémy s akreditací! To jsou ale všechno věci, které se pak využijí a zneužijí, což je určitý hyenismus bulváru. Na druhou stranu - když jde někdo do politiky, tak s tím musí počítat. Buď se obklopí slušnými lidmi anebo lidmi, kteří mu vyhovují. To je ale osud politiků,“ řekl odborník na komunikaci na závěr a dodal, že Nečas by se však právě v tomto neměl už pitvat, zvláště ne na tiskových konferencích po jednání vlády.

 „Já si myslím, že by nad tím měl mávnout rukou. Já bych k tomu na jeho místě nevěnoval už ani slovo. To je pod úroveň,“ doplnil Mikeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…