Náhlá smrt běloruského ministra zahraničí. Toto hlásal o válce na Ukrajině

26.11.2022 21:03

Ve věku 64 let náhle zemřel dlouholetý ministr zahraničí Běloruska Vladimir Makei, uvedla v sobotu státní tisková agentura Belta. Ministerstvo zahraničí neuvedlo žádnou příčinu úmrtí ani další podrobnosti. Stalo se tak krátce před jeho plánovaným setkáním s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Náhlá smrt běloruského ministra zahraničí. Toto hlásal o válce na Ukrajině
Foto: Twitter
Popisek: Ve věku 64 let zemřel dlouholetý ministr zahraničí Běloruska Uladzimir Makej

„Ministr zahraničí Vladimir Makei náhle zemřel,“ uvedla Belta bez dalších podrobností. Makei zastával svou funkci od roku 2012. S odvoláním na běloruské ministerstvo zahraničí agentura Blomberg uvedla, že bývalý šéf kanceláře prezidenta Alexandra Lukašenka Makei zemřel nečekaně, jeho resort ohledně jeho úmrtí zatím nepodal žádné podrobnosti.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Čtyřiašedesátiletý Makei se na začátku tohoto týdne zúčastnil konference Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) – vojenské aliance několika postsovětských států – v Jerevanu a v pondělí se měl setkat s ruským protějškem Sergejem Lavrovem, informovala agentura Reuters.

Makei zastával post šéfa běloruské diplomacie od roku 2012. Byl považován za blízkého spojence běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Před prezidentskými volbami a masovými protivládními protesty v Bělorusku v roce 2020 byl Makei jedním z iniciátorů snah o zlepšení vztahů Běloruska se Západem a kritizoval Rusko.

Po začátku protestů však změnil svůj postoj a prohlásil, že jej inspirovali agenti Západu. Poté, co v únoru začala ruská invaze na Ukrajinu, Makei, zastánce úzkých vazeb mezi Moskvou a Minskem, prohlásil, že Západ válku vyprovokoval a že ukrajinské úřady by měly přistoupit na ruské mírové podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…