Nakazil se covidem. A nic. Nakazil se znovu, dusil se. Varování od vědců

14.10.2020 7:21

Je pravda, že když člověk prodělá onemocnění covid-19, má alespoň na čas protilátky a nemusí se bát? Konkrétní příklady ukazují, že to tak úplně není. Agentura AFP upozorňuje na případy lidí, kteří prodělali onemocnění v první jarní vlně, ale už na podzim onemocněli znovu. Odborníci varují, že tento typ koronaviru nezmizí a bude tu s námi po celou dobu existence lidstva, takže se s ním budeme muset naučit žít.

Nakazil se covidem. A nic. Nakazil se znovu, dusil se. Varování od vědců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Agentura AFP přináší příběh mladého muže v americkém státě Nevada, který ve svých 25 letech vešel 18. dubna do testovacího stanu, aby zjistil, zda má v sobě koronavirus. Ukázalo se, že je pozitivní. Vrátil se tedy domů – do karantény. Za pár dní mu bylo lépe. Zdálo se, že může být v klidu.

Jenže o 35 dní později bylo všechno jinak.

„O 35 dní později byl převezen na pohotovost, dusil se, měl vysokou horečku a k dýchání potřeboval kyslíkovou podporu. Stal se prvním potvrzeným případem reinfekce nemocí covid-19," napsala agentura.

Podobných případů se zatím objevilo jen málo a odborníci se shodují v tom, že tento typ koronaviru řádí na světě příliš krátkou dobu na to, aby bylo možné získat data, jak vysoká je pravděpodobnost, že se v krátkém čase nakazí lidé opakovaně. Faktem ale je, že případy reinfekce oddalují naději, že se svět s pandemií koronaviru vypořádá cestou promoření společnosti.

Profesorka na katedře imunobiologie a katedře molekulární, buněčné a vývojové biologie na Yale University Akiko Iwasaki upozorňuje, že přirozená imunita získaná po prodělání onemocnění není stoprocentní.

Je třeba také říci, že prozatím se z milionů nakažených lidí znovu koronavirem nakazilo jen pár desítek lidí. Vědci však upozorňují, že prozatím nebylo na nemoc covid-19 otestováno dost lidí na to, aby bylo možné spočítat pravděpodobnost opětovného nakažení koronavirem. Někteří lidé mohli prodělat onemocnění v březnu či v dubnu, ale bez příznaků a v říjnu se mohli nakazit znovu, už s příznaky.

Nizozemská odbornice na koronaviry Lia van der Hoek studovala po dobu více než 30 let 10 zdravých jedinců. Ukázalo se, že většina z nich se během této doby některým ze čtyř koronavirů nakazila opakovaně. Jeden sledovaný dokonce hned sedmnáctkrát. Podle jejího názoru je třeba předpokládat, že to bude podobné i u nového typu koronaviru a budeme se s ním muset naučit žít.

To by podle odborníků znamenalo, že promoření společnosti a získání přirozené imunity nebude stačit a nezbude, než se spolehnout na vakcínu.

„Tenhle virus nikdy nezmizí. Neexistuje způsob, jak se ho zbavit. Bude tu s námi po celou dobu existence lidstva,“ prohlásila Lia van der Hoek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…