Náměstci ministrů: Babiš i ČSSD vytahují zajímavá jména

24.01.2014 10:38

Na pořadu dne je vybírání náměstků pro jednotlivé resorty, jejich seznam chce mít koalice hotový příští týden. Hospodářské noviny uvádějí, že Andrej Babiš prosazuje jako náměstka na zahraničí bývalého ředitele CzechTradu Martina Tlapu. Právě šéf hnutí ANO nyní velice prosazuje pro náměstky kritérium odbornosti a nikoli jejich stranickou příslušnost.

Náměstci ministrů: Babiš i ČSSD vytahují zajímavá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Podle informací HN navrhuje Andrej Babiš na místo náměstka na Ministerstvu zahraničních věcí Martina Tlapu. Jeho zkušeností mimo jiné využívali hned čtyři ministři průmyslu a obchodu. Tlapa je uznávaným odborníkem na evropské fondy. „S panem Tlapou jednám,“ potvrdil Babiš.

V době, kdy Tlapa šéfoval CzechTradu, se prý snažil zaměřit na na trhy v Rusku a Číně. HN si všímají, že v tomto ohledu se shoduje i s preferencemi prezidenta Miloše Zemana.

Obsazování náměstkovských křesel přineslo ale první spor v koalici. Andrej Babiš totiž prohlásil, že hnutí ANO na svých ministerstvech nechce žádné stranické náměstky. Jediným kritériem je podle něj jejich odbornost. Jenže právě Bohuslav Sobotka chce na ministerstva, které neobsadila ČSSD, poslat své lidi a šéf lidovců Pavel Bělobrádek s ním souhlasí. „Myslím, že je to rozumný postup. Musí tam ale být nabídnuti kandidáti, kteří jsou plně erudovaní a mravně bezúhonní,“ řekl Bělobrádek Právu s tím, že to neznamená, že by někam někoho vnutili. „Je to nabídka, my jsme schopni variantních řešení, ale lidi, které nabízíme, jsou bez velkých problémů,“ podotkl.

Andrej Babiš přece jenom zmírnil svá původní vyjádření, když uvedl, že pokud Sobotka navrhne skutečné odborníky, tak se mohou dohodnout.

Pokud koaliční parneři navrhnou odborníka, nemá s tím ANO problém

„Pokud pan Sobotka má někoho, kdo bude odpovídat mým kritériím na náměstka, tak proč ne? Pan Peřina ale po našem setkání uznal, že ani náměstka pro daně dělat nechce a že mi bude dělat poradce,“ řekl například Babiš Právu.

Sociální demokraté totiž jako náměstka na Ministerstvo financí, které povede právě Babiš, navrhli Jiřího Peřinu, bývalého šéfa krajského finančního odboru z éry Davida Ratha. Babiš také neschvaluje návrh nového premiéra, který prosazuje Petra Hulinského na Ministerstvo školství. Pro Právo doslova uvedl: „Podobně se mi nelíbí, když pan Sobotka prosazuje pana Hulinského s jeho minulostí na Ministerstvo školství.“

Sociální demokraté podle HN navrhovali nejprve na dopravu jako náměstka Pavla Švagra, bývalého manažera Českých drah. Nicméně strana prý ho už nenavrhuje. Deník uvádí, že důvodem je to, že v roce 2013 podepsal spolu s tehdejším ředitelem drah Petrem Žaludou desetimilionový zlatý padák. Ale budoucí ministr dopravy z hnutí ANO Antonín Prachař prý už kandidáta na svého náměstka má, a to také s doporučením sociálních demokratů. „ V tuto chvíli jednám s jedním z doporučených lidí ČSSD...“ uvedl Prachař. Podle HN je jím Kamil Rudolecký, bývalý místopředseda antimonopolního úřadu.

Seznam náměstků bude už po neděli

S vyjednáváním o náměstcích je prý spokojen například Milan Chovanec z ČSSD, který míří na vnitro. „Mám s hnutím ANO i lidovci už první konzultaci ohledně náměstků za sebou. Oba jsou odborníci, jedna dáma a jeden muž, ani s jedním nemám problém,“ prozradil Chovanec.

Budoucí ministr zemědělství, lidovec Marian Jurečka prý dostal od ČSSD na vybranou. Na náměstka navrhují zemědělského experta Karla Machovce, exposlance Ladislava Skopala a podle HN je třetím navrhovaným viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Jurečka prý také souhlasí s Babišem v tom, že náměstkovská místa by neměla být trafikami pro zasloužilé straníky.

Koalice chce mít hotový seznam ministerských náměstků hned na začátku příštího týdne, ještě prý před jmenováním nové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…