Náměstek Benešové: Jestli občanský zákoník spadne pod stůl, doplatíme na to všichni

16.09.2013 17:59

Ministr financí v demisi Jan Fischer ve včerejších Otázkách Václava Moravce na České televizi nevyloučil možnost odkladu platnosti nového občanského zákoníku. Náměstek ministryně spravedlnosti František Korbel to však považuje za nepravděpodobné.

Náměstek Benešové: Jestli občanský zákoník spadne pod stůl, doplatíme na to všichni
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel s Ilonou Mauritzovou

„Občanský zákoník by měl platit od ledna příštího roku,“ uvedl Korbel v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Senát navíc před pár dny zamítl návrh daňových změn souvisejících právě s občanským zákoníkem. Zamítl sporné daňové osvobození dividend i zvýhodnění investičních fondů. Projednávání zákona tím končí, protože sněmovna, která by o tomto vetu za jiných okolností rozhodovala, je rozpuštěná. Senátoři rovněž neodsouhlasili zákon o dani z nemovitosti, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího.

Korbel však zdůraznil, že pro občanský zákoník nejsou daňové zákony nezbytné a fungovat prý může i bez nich. „Nový občanský zákoník přináší lidem celou škálu nových možností a práv. Ty novinky mají často daňový význam, tj. musí se zdanit. Přesto ale může fungovat i bez příslušných daňových zákonů,“ vysvětlil a dodal, že Ministerstvo spravedlnosti při jeho utváření preferovalo mnohem užší provázanost mezi daněmi a občanským zákoníkem, ale bohužel se nezadařilo.

Nový občanský zákoník v zemi chybí

Přesto, že Korbel nyní Ministerstvo spravedlnosti opouští a přesouvá se do soukromé sféry, pocit, že by odcházel od rozdělané práce, prý rozhodně nemá. Připomněl, že zákoník je hotový relativně dávno, Parlament ho schválil a tehdejší prezident Václav Klaus podepsal v roce 2012, dokonce se dočkal i vyhlášení ve Sbírce zákonů. A jak náměstek ministryně Marie Benešové doufá, za tři měsíce konečně vzejde i v platnost.

„Je to zákoník, který v zemi chybí a velmi na to doplácíme,“ míní Korbel a připouští, že existuje i možnost, že spadne pod stůl. Byla by to prý ale obrovská škoda pro celou společnost. „Byla by to velmi složitá situace, protože nový občanský zákoník reaguje i na celou řadu dalších otázek, které jsou vynuceny do právního řádu ČR, například směrnice o ochraně spotřebitele. Platil by dosavadní občanský zákoník, ale ten již v problematice ochrany spotřebitele nesplňuje vysoké standardy,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…