Náměstek Válkové chce překopat Pospíšilův pomník. A vyděsil tím i Marvanovou

12.08.2014 7:01

Když se v roce 2010 připravoval nový občanský zákoník, chtěl se na jedno z jednání přípravné komise dostat i mladý advokát Robert Pelikán. Nepustili jej tam podle jeho vzpomínek se zdůvodněním, že na něj nezbyla židle. Nyní je to on, kdo jako první náměstek ministryně spravedlnosti má moc nad tím, jak bude nejdůležitější zákon v zemi vypadat. A židle tentokrát nezbyla na Karla Eliáše, hlavního autora zákoníku.

Náměstek Válkové chce překopat Pospíšilův pomník. A vyděsil tím i Marvanovou
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Ten byl vyzván pouze k písemné oponentuře změn, které Pelikán se svými spolupracovníky na ministerstvu sepíše. Již avizované změny však považuje za alarmující. „Vypadá to, jako když se tvoří nové revoluční právo. Není to standardní postup,“ uvedl k faktu, že veškeré změny v zákoníku upravujícím značnou část mezilidských vztahů má provést kroužek nejbližších spolupracovníků náměstka Pelikána.

Ten se nikdy netajil tím, že se mu Eliášův kodex nelíbí. Stejně tak Petr Čech z pražské právnické fakulty, který se stal nejbližším spolupracovníkem náměstka, jenž před několika týdny vystřídal v roli „dvojky“ na Ministerstvu spravedlnosti Hanu Marvanovou. Ta rovněž uvažovala o úpravách v zákoníku, z rozsahu, který ohlásil její nástupce, je však zděšena. „Tak rozsáhlou novelu jsem rozhodně neměla v úmyslu předložit. Šít horkou jehlou všechny potíže zákoníku může přinést jen další problémy,“ varuje.

Pelikán se chystá v celé řadě právních institutů vrátit před 1. leden 2014, kdy zákoník začal platit. Velmi jej prý rozčílila například kauza dvou školáků, kteří byli na začátku prázdnin převezeni z rodinného zařízení Klokánek do diagnostického ústavu, přičemž sociání pracovnice šermovaly právě úpravou v novém občanském kodexu. „Nebudu se dívat, jak dítě místo na tábor musí kvůli špatnému zákonu do děcáku,“ rozčiluje se náměstek. Právě kvůli takovým případům chce novelu prosadit co nejrychleji, což je rovněž předmětem kritiky. Pelikán sám nazývá změny „balíčkem první pomoci“, kterou chce aplikovat neodkladně, bez analýzy dopadů.

Celkem by Pelikánův tým měl v rámci „první pomoci“ předělat až dvě stě z tří tisíc paragrafů občanského zákoníku. Kromě zmíněných Klokánků, kde by bylo možné setrvat bez rozhodnutí soudu déle než dosavadních šest měsíců, to bude zejména úprava svěřeneckých fondů. Ta umožňuje vyčenit část svého majetku a svěřit ho správci, přičemž majetek v tu chvíli nikomu nepatří. Lidé z hnutí ANO již mluvili o tom, že tato úprava umožňuje značné majetkové čachry. Nyní by měla být mnohem přísněji evidovaná. Také by například vypadla podmínka sepisovat plnou moc výhradně ve formě notářského zápisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…