Náměstek primátora Březina půjde před soud

26.10.2011 18:09

Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) čelí žalobě a bude se zodpovídat u soudu. Ve středu na něj podalo obžalobu obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 ohledně zkreslování údajů o hospodaření firem, v jejichž statutárních orgánech působil.

Náměstek primátora Březina půjde před soud

Až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti hrozí Karlu Březinovi. Náměstek však tvrdí, že firmy byly ve špatném stavu než tam přišel.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl serveru Aktuálně.cz, že o žalobě nic neví, protože má operační den.

Tato kauza souvisí s tím, že v minulosti Březina byl členem statutárního orgánu ve společnostech Porcela Plus a Concordia. Tam zastupoval věřitele, ale později firmy zkrachovaly. Později taky působil v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). „Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní," sdělil již dříve Březina.

Hlavně podle obchodního zákoníku člověk, který působil ve statutárním orgánů zkrachovalé firmy, tak nesmí tři roky poté působit v představenstev a orgánech jiných firem. Výjimkou může být pouze případ, kdy je to dotyčným oznámeno na valné hromadě, která to odsouhlasí.

Jenže Březina to ohledně ŽSD neuvedl. Podle něj povinnost o tom informovat o působení ve zkrachovalých firmách nastává v okamžiku, kdy soud rozhodne o ukončení konkurzu, nebo o zamítnutí insolvenčního řízení.

„Primátor zjišťuje okolnosti a čeká na vyjádření a postoj koaličního partnera," uvedla mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulínský ctí presumpci neviny. „Zásadní je rozhodnutí soudu, který rozhodne o vině či nevině. Pokud rozhodne o vině, Karel Březina by nemohl být členem rady," prohlásil Hulínský.

Čtěte dále:

Březina ke své kauze: Reprezentoval jsem jen příslušného věřitele

Policie navrhla obžalovat náměstka pražského primátora Březinu

Pražští Zelení: Náměstek Březina se chystá solit chodníky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…