Náměstí nesvatého Vaška. Milan Kohout svérázně vyřešil otázku, kam s Havlem

24.09.2016 11:44

Pražští komunální politici přišli s nápadem udělat z piazzetty Národního divadla Náměstí Václava Havla. Myšlenka se příliš nelíbí ani stoupencům exprezidenta, například Karel Schwarzenberg ParlamentnímListům.cz sdělil, že tento „plácek mezi domy“ je vhodný tak maximálně ke cvrnkání kuliček, ale nikoliv k uctění památky exprezidenta. Výtvarník a performer Milan Kohout teď přišel s neotřelým návrhem, jak situaci elegantně vyřešit.

Náměstí nesvatého Vaška. Milan Kohout svérázně vyřešil otázku, kam s Havlem
Foto: Archiv M. Kohouta
Popisek: Milan Kohout

Tak má být plácek vedle Národního divadla pojmenován po zemřelém Václavu Havlovi. Musím se přiznat, že mám alergii na rozesévání jmen „význačných osobností“ po městech. Je to asi tím, že už jsem natolik starý, že si pamatuji neustálé přejmenovávání kdejaké ulice a náměstí dle daného režimu a jeho názoru na to, kdo je tou osobností, která má být navěky vyryta na nárožích do zdí.

A pak je změna režimu a hle osobnosti se přehodnocují a názvy z mého dětství náhle mizí a na jejich místo se derou noví adepti na nesmrtelnost a politickou korektnost a moje klukovská paměť je zmatena.



Mám takový návrh. Což kdybychom takzvaně recyklovali jména různých náměstí a vtipně je historicky sdružovali, aby se pod nimi mohli schovávat slavní různých historických období.

V případě Havla přece můžeme chápat, že už jedno náměstí v Praze má a to největší. Proč nepovažovat Václavské náměstí za náměstí jak toho svatouše, ale i toho nedávného nesvatouše.

DALŠÍ OHLASY NA "NÁMĚSTÍ VÁCLAVA HAVLA"

Tady je můj plakát, který jsem na to téma vytvořil. Vašek tam dokonce vévodí svým obličejem. A svatému Vaškovi, dřepícímu před ním na koni, je to určitě úplně jedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…