Náraz do zdi, matka všech krizí? Prý se odkládá, USA navýší dluhový strop

28.05.2023 8:59

Spojené státy prý nejspíš na poslední chvíli ubrzdí náraz do zdi v podobě platební neschopnosti. Ta reálně hrozila nastat 5. června. Během soboty ale mělo dojít k dohodě na navýšení dluhového stropu, které umožní, aby země mohla nadále vyplácet své věřitele. O opačné variantě ekonomové hovoří katastroficky jako o „matce všech krizí“.

Náraz do zdi, matka všech krizí? Prý se odkládá, USA navýší dluhový strop
Foto: Repro Twitter
Popisek: Prezident Biden a premiér Petr Fiala na pohřbu královny Alžběty II.

Dluhová krize v USA nabírá na obrátkách. Už v týdnu se psalo, že pokud nebude zvýšen dluhový strop, na čemž se dvě hlavní strany kvůli politickým sporům nemohou shodnout, dojdou federální vládě peníze v řádu několika dní.

„Pravidelné zvedání dluhového stropu v USA je proces, který umožňuje vládě půjčovat si peníze na pokrytí svých výdajů a závazků. Dluhový strop je zákonný limit stanovující, jakou maximální částku může vláda dlužit. Pokud by limit nebyl zvýšen, USA by se dostaly do platební neschopnosti,“ vysvětlovala na svém blogu ekonomka Markéta Šichtařová.

V minulosti už několikrát taková platební neschopnost na několik dní nastala.

Nyní ale někteří ekonomové začínají o situaci mluvit mnohem temněji. Nejnověji na CNN padla slova o „matce všech krizí“, která by mohla být pro světovou ekonomiku třetí ranou na úrovni pandemie covidu a ukrajinské války.

Letošní dluhová krize se v USA řeší už od ledna. Dosavadního limitu dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů bylo dosaženo 19. ledna. Jen za loňský rok dluh vzrostl o 1,38 bilionu. Byla přijata mimořádná opatření, která ale budou vyčerpána na začátku června.

O řešení se vede politický spor, ve kterém republikáni požadují jako podmínku souhlasu s dalším navýšením dluhového stropu snížení rozpočtových výdajů na úroveň roku 2022, zatímco demokraté tuto podmínku odmítají.

Pokud by dluhový strop nebyl navýšen a došlo by k „nárazu do zdi“, nebyly by USA schopny splácet své závazky.

„Možná se to nikdy nestane. Ale pokud ano, mohla by globální finanční krize z roku 2008 působit jako procházka růžovým sadem,“ odhadují experti.

Víra, že Američané budou své závazky splácet včas, je základem hladkého fungování mezinárodního finančního systému, postaveném na dolaru.

Ministryně financí Janet Yellenová vyjádřila obavy, že i pokud bude dohody dosaženo, současné napětí napáchá na trzích velké škody.

Proto se pracuje s různými černými scénáři, včetně toho, že by se na několik dní přestaly proplácet sociální dávky nebo programy zdravotní péče, aby mohli být řádně uspokojováni věřitelé.

Bylo by to prý pořád lepší než panika na mezinárodních trzích. V případě tohoto „krachu“ se predikuje propad HDP o 4,6 %, ztráta téměř osmi milionů pracovních míst a zmizení 10 miliard z úspor domácností.

Podle informací New York Times byla v sobotu uzavřena dohoda, o které by měl Kongres hlasovat ve čtvrtek.

Dohoda měla být stvrzena při telefonickém jednání prezidenta Bidena s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym. Dohoda má navýšit dluhový strop, ovšem s garancí, že se na něj už nebude sahat až do voleb v listopadu 2024.

Historicky vzato, zatím se rozvrat veřejných financí vždy podařilo oddálit. Z tohoto pohledu tedy větší pravděpodobnost je, že se to podaří i nyní. Pokud ale ne – i když ta pravděpodobnost je menší – připravte se na náraz: akcie i dolar posviští z kopce,“ dodala k tomu Markéta Šichtařová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Překvapení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLucka , 28.05.2023 10:52:14
To mě teda překvapilo,to jsem nečekal,ale napínavý to bylo až do konce!!!!!!!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…