Narcismus a žádná vize. Zemanův vánoční projev vyvolal rozpaky

26.12.2013 15:00

Především jako bilanční a nekonfliktní hodnotí přední politici čtvrteční vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Některým v něm ale chyběl pohled do budoucnosti. Mediální odborníci mají naopak Zemanův projev za sebestředný.

Narcismus a žádná vize. Zemanův vánoční projev vyvolal rozpaky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

„Byl to projev velmi osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna," uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokládám za vcelku pochopitelné, že prezident Zeman využil vánoční projev k tomu, aby zhodnotil svůj první rok ve funkci, plnění některých svých předvolebních závazků a rovněž k tomu, aby znovu vysvětlil postup vedoucí ke jmenování prezidentské Rusnokovy vlády," doplnil.

„Byl to vánoční, nekonfliktní, hodnotící projev, který se do sváteční atmosféry hodil," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Jako bilanční vánoční poselství prezidenta vnímal projev také šéf komunistů Vojtěch Filip. "Čekal jsem příslib a vizi do budoucna, což mě mrzí, že nezaznělo," uvedl zároveň.

Vánoční poselství to nebylo

Spíše rozpačitý dojem ze slov hlavy státu měl předseda dolní komory Jan Hamáček. Zeman podle něj odůvodnil změnu termínu projevu tím, že chtěl navázat na tradici první republiky, kdy prezidenti pronášeli vánoční poselství. "Nicméně ten samotný obsah jeho projevu nebyl vánočním poselstvím, byla to spíše zpráva o výkonu prezidentského úřadu a musím říci, že tím obsahem mi ten projev do vánočního období příliš nezapadl," napsal ČTK.

O poznání kritičtěji hodnotili Zemana mediální experti Jan Jirák a Daniel Köppl. "Bylo to mimořádně sebestředné až narcistní," prohlásil Köppl. Jirák rozumí Zemanově snaze vrátit se k masarykovské tradici, ale neví, zda to je šťastný nápad, neboť 1. leden, kdy předchozí prezidenti říkali novoroční projevy, je den připomínky vzniku ČR. "To se nyní vytratilo úplně, a to je škoda," soudí Jirák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…