Národ zuří. Dominik Hašek si ale libuje: Ti klečící fotbalisté? Krása. Správné!

18.10.2020 8:19

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek ocenil překvapení, které ve středu přinesli čeští fotbalisté ve skotském Glasgow. Ti sice nepřekvapili výsledkem, jelikož hned od šesté minuty prohrávali, nýbrž pokleknutím na podporu aktivistického hnutí Black Lives Matter. Přestože mnozí diváci přenos zápasu znechuceně vypínali i bez sledování trápení českého týmu na hřišti, Hašek si liboval. „Bylo krásné, když jsem jako sportovec mohl podpořit něco, o čem jsem byl přesvědčen, že je správné,“ započal svůj rozbor a zamyslel se, čím se podpora BLM liší od „zakázané“ podpory válečným veteránům.

Národ zuří. Dominik Hašek si ale libuje: Ti klečící fotbalisté? Krása. Správné!
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Středeční zápas českých hráčů ve Skotsku přinesl nemalé pobouření u mnoha fanoušků, kromě toho, že reprezentanti nebyli schopni Skotům trefit za celý západ ani jeden gól, činili se mimo hrací dobu. Stejně jako protihráči totiž na znamení podpory aktivistů Black Lives Matter poklekli.

Hnutí, které se profiluje jako iniciativa proti rasismu a utlačování černochů, v posledních měsících přitáhlo pozornost v souvislosti s tím, že mnozí jeho podporovatelé vyvolávali nepokoje, rabování či žhářští.

Přestože se jedná o aktivismus častokrát úzce propojený s politickým děním, a projevy politických činů jsou Evropskou fotbalovou UEFA unií silně potlačovány, v případě poklekávání dává UEFA projevům sounáležitosti s aktivisty BLM zelenou.

V Česku se vedle hlasů od fanoušků vyjadřovali i politici. Proti symbolickému pokleku se ozvali předseda SPD Tomio Okamura i poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Skotsko–Česko: oba týmy klečely za BLM! Tak za mě vy blbečkové, za mě vy nereprezentujete. Blbci!“ vzkázal Foldyna klečícím reprezentantům.

Hráče nešetřil ani komentátor František Kubásek: „Skotsko–Česko: oba týmy klečely za BLM! Vy kopačky vypatlaný, zaplatíte bělochům ty spálený baráky a vykradený obchody? Česká reprezentace, hmm? Jestli to máte příkazem, tak jste poslušný loutky. Jděte do píči.“

Naopak Dominik Hašek reprezentantům za jejich klečení děkuje. „Bylo krásné, když jsem jako sportovec mohl podpořit něco, o čem jsem byl přesvědčen, že je správné a viděli to miliony lidí a mělo to na ně vliv. Jsem rád, že naši současní reprezentanti podporuji boj proti rasismu,“ napsal na svůj twitter.

Hašek ale tentokrát narazil i u svých příznivců. „Dominiku, mám Vás ráda a jsem opravdu otevřený, liberální a nerasistický člověk, ale nemůžu si pomoct, tohle je mediální shit, nechápu, proč to tahaj do sportu. Nemám pocit, že by se rasismus týkal sportu. Proč se třeba neřeší diskriminace Východoevropanů, ano i nás?“ sneslo se na brankáře.

Dle Haška to je „o emocích“. „Těm lidem-klukům (hlavně na ostrovech a USA) na tom nesmírně záleží. Vidíte, dokonce už ‘zlomili‘ UEFA a i naši kluci se přizpůsobili (a pravděpodobně částečně pochopili ‘o co go‘),“ chválil dále.



Právě UEFA svým zákazem politických prohlášení na stadionech mnohokrát zasahovala i při takových gestech, jako byla podpora válečných veteránů. Když ve Spojeném království při příležitosti Dne válečných veteránů uctili fotbalisté bojovníky symboly vlčího máku, zakrátko jim disciplinární komise FIFA nadělila disciplinární trest.

„Není naším záměrem potlačovat vzpomínkové akce vztahující se k historii jednotlivých zemí. Ale musíme neutrálním způsobem přistupovat ke všem politickým a náboženským symbolikám 211 členských zemí. Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného,“ řekl tehdy předseda disciplinární komise Claudio Sulser.

U BLM však najednou toto potlačování projevů neplatí, na což upozornil i jeden z komentujících. „Vlčí máky, růžová rakovina atd. jsou krásné věci, které již podporujeme všichni dlouhodobě a jistě nadále budeme. A pak jsou události, kdy celou společností pohnou emoce ‘jako nikdy‘ (např. trikolóra v r. 89, nyní pokleknutí) a to pak ani šéfové nedokáží (nebo nechtějí) (za)brzdit,“ vzešlo na to Haška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…