Následky úderu na Nagyovou a spol.: Mluví se o přitvrzení vůči žalobcům

21.06.2013 10:18

Po rozsáhlém policejním zásahu z minulého týdne vyšla do popředí otázka, co měla razie společného se zákonem o státním zastupitelství. V každém případě jej může ovlivnit. Zákonodárci nyní kladou velký důraz na hodnocení žalobců a jejich případné trestání. Tématu se věnují Hospodářské noviny.

Následky úderu na Nagyovou a spol.: Mluví se o přitvrzení vůči žalobcům
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Vládní návrh zákona o státním zastupitelství, který celý stávající systém mění, měl řadu kritiků mezi poslanci už před zásahem. „Rozumím tomu, že u některých kolegů se po tom zásahu objeví otazníky, jak by měl zákon vypadat,“ říká bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Hospodářské noviny upozorňují na to, že novela mimo jiné posiluje pozici nejvyššího státního zástupce. Nově by jej jmenoval prezident, a to na dobu 10 let. Vláda by jej nemohla odvolat. On sám by pak jmenoval šéfa nového úřadu pro vyšetřování korupce.

Hospodářské noviny píší, že právě tento bod se poslancům příliš nezamlouvá. Deník uvádí, že v atmosféře, kdy padla obvinění za politickou korupci, poslanci v soukromí prý hovoří i o probíhajícím justičním puči. Tyto tendence se prý pokouší mírnit Jiří Pospíšil, když říká: „ Nepodléhám paranoidním a konspirativním teoriím.“ Avšak Hospodářské noviny zmiňují, že i Pospíšil připouští debatu o přiměřenosti zásahu policistů a státních zástupců.

Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek jde ještě dál, když říká: „Cílem je zjistit, zda rozsahem akce ozbrojených sil a státních zástupců nebyl učiněn nepřiměřený zásah do základních principů demokratického právního státu,“ uvedl Blažek.

Je třeba nastavit systém hodnocení žalobců

Pospíšil i další poslanci teď volají po tom, aby zákon jasně stanovil, jak budou státní zástupci v případě pochybení trestáni. To, zda policejní akce byla odůvodněná, by měl v budoucnu posuzovat nezávislý soud a nikoli poslanci.

Politici by tak mohli státním zástupcům nastavit jasný systém hodnocení a také sankcí – pokud by hodnocení nebylo uspokojivé. Hospodářské noviny uvádějí, že jedním z parametrů by mělo být to, jak je žalobce se svými obžalobami úspěšný u soudu.

Hospodářské noviny píší, že o to, aby žalobci byli více odpovědní za své jednání, stojí i šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Před přílišným zjednodušením hodnocení práce žalobců prý varuje vrchní pražská zástupkyně Lenka Bradáčová, která se na přípravách nového zákona podílela.

Návrh zákona předpokládá, že budou zrušena obě vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci a vznikne nový úřad pro vyšetřování korupce a některé finanční kriminality se škodou nad 150 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …