Nasr*t, pápá. V EU budou čumět. Británie a covid: Zásadní změna

30.06.2021 14:40

Ve Velké Británii se mění přístup ke covidu-19. Vládní špičky i vědci tvrdí, že s covidem se lidé budou muset naučit žít. Oporu nacházejí v tom, že ačkoliv s mutací delta narostl zjištěný počet nových případů, zvýšený počet úmrtí zaznamenán nebyl a vakcína zřejmě funguje. Změnu přístupu už pochválila řada lidí v Česku. A ptá se, kdy bude stejný přístup praktikován tady.

Nasr*t, pápá. V EU budou čumět. Británie a covid: Zásadní změna
Foto: Repro Twitter @BorisJohnson
Popisek: Britský premiér Boris Johnson oslavuje brexitovou dohodu

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí
Ve Velké Británii podle informací médií řádí tzv. indická mutace, nazývaná korektně delta. Nicméně podle posledních zpráv deníku Daily Mail to nic nezmění na tom, že se Velká Británie hodlá v červenci zbavit posledních opatření spojených s koronavirem. I když totiž počet nakažených stoupl a lehce se zvedl počet hospitalizovaných, úmrtí s covidem stále ubývá. A to dle Daily Mailu znamená, že se očkování vyplatilo.

Premiér Boris Johnson uvedl, že se Velká Británie bude muset naučit žít s covidem, stejně jako žije s chřipkou. Což dle deníku znamená, že se snaží, aby se lidé už nesoustředili na čísla nově zjištěných případů a že se nic nemění na tom, že covidové restrikce zmizí 19. července. Že s covidem budou lidé koexistovat dále, souhlasí i britští vědci.

Tuto zprávu přinesly v Česku Novinky.cz. A řada osobností považuje britský přístup za správný a byla by ráda, kdyby stejně moudře postupovali politici i v České republice. „V Británii už dostali rozum. V téhle fázi (vysoká proočkovanost ohrožených) je cokoli jiného vědecky a právně neobhajitelné,“ tvrdí šéf stomatologické komory, docent Roman Šmucler.

„Konečně začíná vítězit rozum nad diktátem šílenců, kteří prosazují jakési monitorování lidí,“ přisadil si lékař Lukáš Pollert.

Za zásadní považuje změnu přístupu v Británii také ředitel zpravodajství na Nově, Kamil Houska. „Očividně začíná klíčová debata o tom, jak do budoucna přistupovat ke covidu-19. Bude to debata citlivá, nepopulární a nejspíš i hodně vyhrocená. Ale je asi fakt nutná!“ míní.

„Konečně s tím někdo přišel. Covid tady bude jako chřipka. Díky očkování s ním můžeme normálně žít a přestat sledovat nákazu. Britové to pochopili první,“ kvituje plány britské vlády novinářka Echa24 Lenka Zlámalová.

„Pánové, to je ta samá Británie, kde řádí zákeřná delta, nebo se jedná jen o shodu názvu? Děkuji,“ ptala se další novinářka Kristina Blümelová sžíravě jednak ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a také iniciativy Sníh.

A ozvala se i poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová, která Britům jejich přístup závidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…