Nastoupí Dalík do vězení? Sázkové kanceláře to vidí následovně

01.09.2016 6:10

Lobbista Marek Dalík by dnes měl nastoupit do ruzyňské věznice, kde si má začít odpykávat čtyřletý trest vězení, který mu soudy uložily v kauze kolem nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu, připomíná ČTK. Lhůta pro nástup vyprší v 16:00. Dalík ve středu odjel do zahraničí.

Nastoupí Dalík do vězení? Sázkové kanceláře to vidí následovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Dalík serveru Neovlivní.cz napsal, že odjel na plánovanou cestu, v cizině se nechce skrývat a do věznice nastoupí. Jeho odjezdu si všimly sázkové kanceláře. Fortuna věří, že svůj slib dodrží. Na to, že nastoupí do vězení vypsala kurz 1,2:1. Na opačnou variantu je kurz trojnásobně vyšší. Pokud někdo věří, že z vězení uteče, tak si na to může vsadit v kurzu 100:1. Sázkaři si mohou vsadit i na to, zda se Dalík ve vězení ožení, dostane prezidentskou milost nebo bude propuštěn předčasně.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Dalík celou dobu vinu odmítá. Jeho kauzou se ještě bude zabývat Nejvyšší soud, kam podal dovolání. Další jednání před soudy však nemá vliv na odklad nástupu do výkonu trestu.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …