Nastudujte si to. Babišův ekonomický odborník zle vypískal Langšádlovou z TOP 09

07.11.2013 9:03

Nestranický odborník a člen rady ekonomických poradců ANO Aleš Michl se rozpálil nad článkem poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové v LN, v němž obhajovala zvyšování daní v recesi. S tím Michl absolutně nesouhlasí a v Lidových novinách vysvětlil proč.

Nastudujte si to. Babišův ekonomický odborník zle vypískal Langšádlovou z TOP 09
Foto: Daniela Černá
Popisek: Helena Langšádlová

Helena Langšádlová obhajuje zvyšování daní v době recese tím, že prý přece byla zvýšena ta nižší sazba DPH a spotřeba spadla u zboží se sazbou vyšší. Proto podle ní nenastal negativní vliv na ekonomiku. Jenže právě tento argument rozlítil Aleše Michla. Ten považuje zvyšování daní v době krize za jednu z nejhorších chyb, které se mohly stát.

„Když v recesi zdražím zboží základní spotřeby, tak běžný člověk, který nechce umřít hlady a spát pod mostem, začne omezovat ostatní věci mimo právě třeba potravin. Proto se spotřeba zboží s tou nižší, byť zvýšenou, sazbou prostě v jednom roce nijak zásadně nehne,“ vyvrací argument Langšádlové analytik Michl.

Jedním dechem Michl dodává, že „v takovém případě klesá spotřeba ostatních věcí, které mohu omezit a neumřu hlady“. „Tohle je jeden ze základních ekonomických efektů, který ten, kdo to psal za paní poslankyni, zapomněl, či třeba ani nenastudoval,“ rozčiluje se nezávislý odborník v Lidových novinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…