Naštval Muska, teď i Macrona. Komisař si nedal pozor na jazyk

13.03.2024 16:20

Francouzský komisař pro vnitřní trh EU Thierry Breton a americký miliardář Elon Musk jsou již řadu měsíců ve při. Evropský komisař dlouhodobě tlačí na regulaci obsahu na sociálních sítích v EU. Musk se opakovaně ohradil, že kdyby se nevzpíral regulaci, kterou francouzský komisař stále prosazuje, mohl by sociální síť zavřít. Teď se Breton dostal do sporu s francouzským prezidentem. Macron prý zuřil.

Naštval Muska, teď i Macrona. Komisař si nedal pozor na jazyk
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh EU, má už nějaký čas vroubek u jednoho z nejbohatších lidí na planetě Zemi, u Elona Muska. Musk nemůže evropskému komisaři přijít na jméno. Kvůli regulaci, kterou Breton v EU prosazuje ve vztahu k sociálním sítím.

Kupříkladu těsně po barbarském útoku palestinských teroristů na území Izraele ze 7. října, kdy ozbrojenci z hnutí Hamás povraždili na 1200 lidí a desítky dalších unesli, dal Breton Muskovi bezmála ultimátum a nařídil mu, aby se do 24 hodin vypořádal s dezinformacemi o válce Izraele s teroristy.

O střetu Brertona s Muskem informoval server Euronews.

Breton, šéf EU pro digitální práva, také varoval Muska v dopise, který byl zveřejněn na X, že úřady označují „potenciálně nezákonný obsah“, který by mohl porušovat zákony EU, a „musíte být rychlí, pečliví a objektivní“ při jeho odstraňování, když je to prokázáno.

Teď podle serveru Politico Breton pořádně naštval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15674 lidí
Stávající předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (CDU) usiluje o své znovuzvolení do čela komise. Thierry Breton však po debatě Evropské lidové strany (EPP), což je největší politická síla v Evropském parlamentu, veřejně na sociální síti napsal, že někdejší německá ministryně obrany nezískala příliš velkou podporu.

„Zdá se, že samotná EPP nevěří svému vlastnímu kandidátovi,“ napsal minulý týden francouzský komisař na sociálních sítích.

Jeden z francouzských úředníků, který pro server Politico promluvil pod podmínkou zachování anonymity, prohlásil, že tento Bretonův status byl skutečně nešťastný a tzv. přes čáru. A prohlásil, že „vážný nedostatek politického citu“  Macrona „extrémně rozzlobil“.

„Breton – stoupenec Macrona – vyvolal v prezidentově centristické renesanční straně široký hněv, řekli dva vysocí straničtí funkcionáři POLITICO, přičemž jeden z nich obvinil komisaře, že ‚dával munici EPP‘,“ napsal server.

Velmi rozladěná je teď prý i bruselská administrativa.

„Dovolte mi všem připomenout, že … členové komise se musí chovat bezúhonně a uvážlivě… a že nebudou jednat ani se vyjadřovat prostřednictvím jakéhokoli média způsobem, který nepříznivě ovlivňuje veřejné vnímání jejich nezávislosti,“ stojí v e-mailu, který má server Politico k dispozici.

Server v této souvislosti připomněl jedno pravidlo.

E-mail také obsahoval připomenutí, že komisař může být odvolán z funkce „nebo zbaven práva na důchod“, pokud se „nezdrží jakéhokoli jednání neslučitelného s jejich povinnostmi“ podle práva EU.

„Je jasné, že tato poznámka je osobní poznámkou a není vznesena z jeho funkce komisaře. Generální tajemník zašle všem komisařům připomínku ohledně pokynů, které byly pro období politické kampaně definovány a které musí každý člen kolegia uplatnit. Žádáme komisaře, aby při uplatňování těchto pravidel rozhodovali,“ zaznělo na to konto od mluvčího komise.

Další z představitelů EU, taktéž pod podmínkou anonymity pravil, že Breton dělá to, co dělá, za jediným účelem. „Breton se snaží upoutat pozornost a proslulost, je jasné, že chce zůstat ve funkci komisaře,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dokud budou nemocní u moci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehasic , 13.03.2024 16:35:08
lepší to nebude,vypráskat teplomety.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…