Natvrdo! Průlom: Lepila se na obraz pro klima, jde do basy

27.04.2023 12:50

Německá klimatická extremistická skupina Poslední generace (Der Letzte Generation) na sebe opakovaně upozorňuje provokativními akcemi, při kterých musí zasahovat policie. Jedna z aktivistek teď dostala 4 měsíce natvrdo. Za to, že se lepila na obraz. „Je nepřijatelné, aby část společnosti nedodržovala zákony s odkazem na své cíle,“ uvedla předsedající soudkyně Susanne Wortmannová v odůvodnění rozsudku. Rainer Wendt, spolkový předseda Německé policejní unie (DPolG) tvrdí, že vůči těmto aktivistům je třeba podstatně přitvrdit.

Natvrdo! Průlom: Lepila se na obraz pro klima, jde do basy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Stávka za klima, kterou pořádalo hnutí Fridays For Future. Studenti protestovali proti prodloužení těžby v hnědouhelném dole Bílina

Magazín Focus upozornil na soud se čtyřiadvacetiletou aktivistkou, která za přilepení se k obrazu a především za přilepení se k vozovce v minulosti dostala od soudu 4 měsíce vězení nepodmíněně.

„Čtyřiadvacetiletá dívka z Bavorska, která se přilepila na dřevěný rám obrazu Odpočinek při útěku do Egypta od Lucase Cranacha staršího (1472–1553), se provinila běžným poškozením majetku, rozhodl ve středu Okresní soud v Tiergartenu. Mladá žena byla rovněž souzena za účast na blokádě silnice, za což byla odsouzena za pokus o nátlak a kladení odporu strážcům zákona. Podle mluvčí soudu je to poprvé, co berlínský soud uložil klimatickým aktivistům nepodmíněný trest odnětí svobody v návaznosti na akce skupiny Letzte Generation. Maya se nalepila na obraz – škoda 2385 eur,“ napsal magazín.

„Je nepřijatelné, aby část společnosti nedodržovala zákony s odkazem na své cíle,“ uvedla předsedající soudkyně Susanne Wortmannová v odůvodnění rozsudku.

Mladá žena prý mohla dostat i podmíněný trest, ale to by svého činu musela před soudem litovat. A to čtyřiadvacetiletá žena odmítla a zdůraznila, že se podobných akcí bude zúčastňovat i nadále. Zdůraznila také, že se podobných akcí účastní s rozmyslem a jako studentka designu v případě obrazu napřed dílo zakryla sklem.

Státní zástupce požadoval pokutu 900 eur splatných v devadesáti dnech po deseti eurech denně. Obhájce, který požadoval zproštění viny, se okamžitě odvolal. Rozhodnutí bylo podle advokáta „směšné a populistické“. Berlínská justice vede stovky případů proti příslušníkům Poslední generace. Od minulého týdne je tato klimatická skupina opět aktivní a v berlínských ulicích blokádami paralyzují dopravu ve městě.

Rainer Wendt, spolkový předseda Německé policejní unie (DPolG), v rozhovoru pro Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) uvedl, že dnešní možnost zadržet aktivisty na 48 hodin je nedostačující a je třeba ve vztahu k nim přitvrdit. „Situaci dostaneme pod kontrolu, až když budou tresty přísnější.“ Jeho vyjádření převzal i server listu Bild.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snad si naše policejní složky vezmou z těch německých příklad, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 27.04.2023 13:21:37
Bohužel, pro Rakušana jsou prioritou "proruští dezinformátoři" - ti jsou narozdíl od zelených fašistů naháněni jako zvěř.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…