Natvrdo! Průlom: Lepila se na obraz pro klima, jde do basy

27.04.2023 12:50 | Zprávy

Německá klimatická extremistická skupina Poslední generace (Der Letzte Generation) na sebe opakovaně upozorňuje provokativními akcemi, při kterých musí zasahovat policie. Jedna z aktivistek teď dostala 4 měsíce natvrdo. Za to, že se lepila na obraz. „Je nepřijatelné, aby část společnosti nedodržovala zákony s odkazem na své cíle,“ uvedla předsedající soudkyně Susanne Wortmannová v odůvodnění rozsudku. Rainer Wendt, spolkový předseda Německé policejní unie (DPolG) tvrdí, že vůči těmto aktivistům je třeba podstatně přitvrdit.

Natvrdo! Průlom: Lepila se na obraz pro klima, jde do basy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Stávka za klima, kterou pořádalo hnutí Fridays For Future. Studenti protestovali proti prodloužení těžby v hnědouhelném dole Bílina

Magazín Focus upozornil na soud se čtyřiadvacetiletou aktivistkou, která za přilepení se k obrazu a především za přilepení se k vozovce v minulosti dostala od soudu 4 měsíce vězení nepodmíněně.

„Čtyřiadvacetiletá dívka z Bavorska, která se přilepila na dřevěný rám obrazu Odpočinek při útěku do Egypta od Lucase Cranacha staršího (1472–1553), se provinila běžným poškozením majetku, rozhodl ve středu Okresní soud v Tiergartenu. Mladá žena byla rovněž souzena za účast na blokádě silnice, za což byla odsouzena za pokus o nátlak a kladení odporu strážcům zákona. Podle mluvčí soudu je to poprvé, co berlínský soud uložil klimatickým aktivistům nepodmíněný trest odnětí svobody v návaznosti na akce skupiny Letzte Generation. Maya se nalepila na obraz – škoda 2385 eur,“ napsal magazín.

„Je nepřijatelné, aby část společnosti nedodržovala zákony s odkazem na své cíle,“ uvedla předsedající soudkyně Susanne Wortmannová v odůvodnění rozsudku.

Mladá žena prý mohla dostat i podmíněný trest, ale to by svého činu musela před soudem litovat. A to čtyřiadvacetiletá žena odmítla a zdůraznila, že se podobných akcí bude zúčastňovat i nadále. Zdůraznila také, že se podobných akcí účastní s rozmyslem a jako studentka designu v případě obrazu napřed dílo zakryla sklem.

Státní zástupce požadoval pokutu 900 eur splatných v devadesáti dnech po deseti eurech denně. Obhájce, který požadoval zproštění viny, se okamžitě odvolal. Rozhodnutí bylo podle advokáta „směšné a populistické“. Berlínská justice vede stovky případů proti příslušníkům Poslední generace. Od minulého týdne je tato klimatická skupina opět aktivní a v berlínských ulicích blokádami paralyzují dopravu ve městě.

Rainer Wendt, spolkový předseda Německé policejní unie (DPolG), v rozhovoru pro Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) uvedl, že dnešní možnost zadržet aktivisty na 48 hodin je nedostačující a je třeba ve vztahu k nim přitvrdit. „Situaci dostaneme pod kontrolu, až když budou tresty přísnější.“ Jeho vyjádření převzal i server listu Bild.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snad si naše policejní složky vezmou z těch německých příklad, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 27.04.2023 13:21:37
Bohužel, pro Rakušana jsou prioritou "proruští dezinformátoři" - ti jsou narozdíl od zelených fašistů naháněni jako zvěř.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…