Návrh bruselské směrnice: Každý dům zrekonstruovat na předepsaný stupeň. Do deseti let

12.03.2023 9:53

Plány EU podle německého tisku přinášejí další špatné zprávy pro majitele domů a vlastníky i nájemce bytů. Vedle zákazu vytápění fosilními palivy je zamýšlena také povinná rekonstrukce milionů domů. Vyplývá to z návrhu směrnice EU, který má k dispozici německý deník Bild. O návrhu Evropské komise bude rozhodovat Evropský parlament.

Návrh bruselské směrnice: Každý dům zrekonstruovat na předepsaný stupeň. Do deseti let
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Podle návrhu eurosměrnice mají všechny budovy do roku 2033 dosáhnout optimální energetické náročnosti ve stupni D. Nadále tak nebudou vyhovovat budovy, které mají energetickou náročnost E, F a G.

Podle odborníků to znamená, že zhruba šest milionů budov v Evropě má být rekonstruováno. Budovy s byty v členských zemích EU mají například dostat lepší izolaci, novou fasád, a novou střechu, nová okna a zřejmě instalovat solární panel, aby byla nižší spotřeba energie a větší ochrana klimatu, uvádí deník Bild.

Zaznívají velké obavy z vysokých finančních nákladů. „Tohle je politika kukaččí země. To není dostupné ani proveditelné,“ stěžuje si v Bildu vedoucí německého sdružení majitelů nemovitostí Haus&Grund Kai Warnecke. Sdružení se obává nákladů mezi 15.000 eur (cca 355 tisíc Kč) až 100 000 eur (cca 2.360.000 Kč) na bytovou jednotku. Brusel tvrdí, že „šetření energií se vyplatí“.

Bude záležet na jednotlivých zemích EU, zda eurosměrnici budou dodržovat. „Návrh Komise dává flexibilitu státům, pokud jde o to, jaká opatření chtějí zavést, aby dosáhly cílů stanovených ve směrnici,“ uvedla Evropská komise na žádost německé agentury DPA.

Před pár dny server Echo24.cz informoval o návrhu německého ministra hospodářství Roberta Habecka (Zelení), aby se od roku 2024 zavedl všeobecný zákaz nových topných systémů na topný olej a zemní plyn. Platit by to mělo pro každého, kdo bude potřebovat vyměnit staré nebo porouchané topení. Podle předlohy by se nejpozději do roku 2045 měla vyměnit rovněž všechna stará topidla na fosilní paliva. Náklady pro domácnosti mají být obrovské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…