Návrh nikdo neslyšel, Pekarová ho stejně nechala schválit. A ve sněmovně začalo pravé peklo

23.01.2024 15:40 | Monitoring

Dlouhá sněmovní debata o korespondenční volbě už přestala bavit TOP 09. Předseda jejího poslaneckého klubu Jan Jakob proto navrhl omezit diskusi na dvě vystoupení každého poslance, včetně faktických poznámek. Narychlo načtený návrh ani nestihl dočíst, navíc v hluku sněmovny návrh nikdo neslyšel. Jeho stranická předsedkyně, právě řídící schůzi, ho stejně nechala schválit. Opozice hovořila o pošlapání demokracie a Topku nakonec krotili i koaliční kolegové. K vyřešení situace se sešlo sněmovní grémium.

Návrh nikdo neslyšel, Pekarová ho stejně nechala schválit. A ve sněmovně začalo pravé peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Vládní koalice se čtvrtým dnem snaží prosadit korespondenční volbu, a podle opozice kvůli tomu dokonce porušuje jednací řád Sněmovny. Pětikoaliční poslanci si prohlasovali omezení faktických poznámek, což podle opozice nese znaky totality a pošlapávání demokracie. „Garantuji vám, že si na sebe šijete bič, že za dva roky budete mít také jen dvě faktické poznámky. A až se tady vykecáte, všechny tyhle zákony vám zrušíme,“ hřímal šéf poslanců SPD Radim Fiala, že po volbách se situace obrátí. Vládní poslanci odpoledne sporné ustanovení novým hlasováním raději zrušili.

V Poslanecké sněmovně čtvrtým dnem probíhá vyostřené jednání o zavedení korespondenční volby. Opozice jednání obstruuje dlouhými vystoupeními poslanců s přednostním právem a také množstvím faktických poznámek. Vládní koalice proto ve snaze dostat se v jednání dál prosadila, že každý poslanec může vystoupit jenom dvakrát včetně faktických poznámek.

Návrh přednesl poslanec TOP 09 Jan Jakob v rámci své faktické poznámky, přičemž kvůli dodržení času ani nestihl návrh doříct. Kvůli hluku v sále navíc část poslanců návrh neslyšela. Předsedající šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přesto dala o návrhu hlasovat. Návrh byl koaličními poslanci přijat, což členové opozice označili za závažné porušení jednacího řádu.

„Já si myslím, že to, co se tady děje, je flagrantní porušení jednacího řádu. Vy nás tady poučujete, že faktické máme využívat, abychom reagovali na předřečníky. A pak vystoupí Honza Jakob a řekne tady vlastně procedurální návrh, který ani nestačil doříct. On to nestačil doříct. Ty dvě minuty, kdybyste mu to utnula, jako to utínáte nám, poctivě, tak to tady nezaznělo. A my hlasujeme o něčem, co navrhovatel neřekne ve dvou minutách, vy to potom nějakým způsobem interpretujete. A to je způsob hlasování? To jste se fakt už zbláznili?“ prohlásil Patrik Nacher (ANO). Stejně tak se proti vymezila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová nebo Radek Vondráček, podle nějž je to pošlapání demokratických principů a právního státu.

Proti se následně vymezila další řada poslanců včetně předsedy SPD Tomia Okamury a dalších. Nejostřeji ale reagoval předseda poslanců SPD Radim Fiala, který poslancům pětikoalice vzkázal, že v příštím volebním období budou také omezováni, ať se na to raději připraví.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí

„Prosím vás, to, co se tady děje, já jsem tady velmi dlouho, se tady od roku 1989 nestalo! Od roku 1989! Já si myslím, že jste dali jasnou odpověď všem novinářům na otázku, jak je to s tou totalitou, jestli nějaká přichází, nebo ne. Jak je to? Dali jste jasnou odpověď na otázku s cenzurou, se svobodou projevu a se všemi dalšími věcmi, které se týkají svobod lidí v této zemi. Takže platí to, co řekla paní Markéta Pekarová Adamová, že máme sedět v rohu a šoupat nohama jako opozice, protože vy máte 108 a my nemůžeme nic!“ čílil se Fiala.

„Tak já vám garantuju, že toto, co si tady teď prohlasováváte, na vás čeká za dva roky. To vám garantuju! To vám garantuju, že budete mít také dvě faktické, a počkáme, až se vykecáte, a pak uvidíte a pak vám ty zákony všechny zrušíme, ty, co tady děláte. Vy si šijete bič sami na sebe, demokrati!“ dodal Fiala za bouřlivého potlesku poslanců z opozičních lavic.

Schůze byla poté přerušena a po jednání grémia, kde má zastoupení i opozice, vládní poslanci přišli s novým protokolárním návrhem, který původní Jakobův návrh zrušil. To ocenil předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). „Vrátili jsme se nohama na zem,“ uvedl. V pokračování jednání o korespondenční volbě tak opět platí neomezené faktické poznámky a vystoupení poslanců bez přednostního práva na dvakrát deset minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mimochodem ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 23.01.2024 17:01:35
Pochopit co vlastně říká ten Jakob je nemožné. Ten má v kedlubně vymeteno a mele kolem dokola jenom trouboviny !

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…