Názorově pestré vysílání ČRo Plus

11.01.2022 15:04 | Komentář

Před několika dny se na tomto místě objevil článek s tématem názorového unisono komentářů na stanici Český rozhlas Plus. Některé hlasy vyslovily výhradu, že článek se nezabývá podrobně jednotlivými výstupy a názory komentátorů, ale jen jejich zařazením k určitým vlivovým skupinám a směrům (zejména Bakalově stáji Economia).

Názorově pestré vysílání ČRo Plus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Abychom byli konkrétní, připravili jsme příklad, dokumentující tvrzení, že názory vyslovované ve vysílání ČRo Plus, zejména v pořadu Názory a argumenty, nenaplňují zákon o Českém rozhlase, který tomuto veřejnoprávnímu médiu ukládá „poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů…, vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti…“

Vybrali jsme aktuální téma událostí týkajících se Ruské federace – na jedné straně zítřejší setkání amerického prezidenta Bidena s jeho ruským protějškem Putinem, pak souvislosti mezi Ukrajinou a Ruskem, a pak samosebou události v Kazachstánu, do nichž RF vstoupila na základě smlouvy, kterou s Kazachstánem a dalšími zeměmi má. Z příspěvků, které zazněly během tří dnů uplynulého týdne ve vysílání Názorů a argumentů, je zřejmé, že stanice ČRo Plus dává slovo pouze a výhradně zastáncům jednoho (protiruského) názoru, opačné straně prostor zásadně nedává. Zde několik příkladů:

Adam Černý: Harašení Ruska sbližuje Finsko a Švédsko s NATO. Autor zde dospívá k závěru, že jen díky Rusku („anexe Krymu, podpora separatistických sil na východě Ukrajiny“) se severské státy postupně odklánějí od dlouholeté koncepce neutrality. Doslova píše: „Finsko a Švédsko vypracovaly společné vojenské plány pro případ nouzových situací a společně s Norskem uzavřely se Spojenými státy řadu dohod o vzájemném porozumění v oblasti obrany“. Je tu jasné smíchání faktů (severské země uvažují o své bezpečnostní politice) s podsouvaným vlastním názorem (může za to Rusko). 

Daniel Kroupa: Neustupujme ruské agresi na Ukrajině. Autor píše: „Nejdůležitější podmínkou je udržení míru v Evropě, který narušilo Rusko svým chováním vůči Ukrajině. A tomu budeme muset čelit.“ A pokračuje na tradiční notu: „Nejprve Ruská federace podnítila v dubnu 2014 povstání na Donbasu a poskytla vzbouřencům vojenskou podporu, posléze zabrala a následně anektovala Krym, tedy území Ukrajiny, jejíž územní celistvost předtím sama mezinárodní smlouvou garantovala. Učinila tak ještě předtím, než ukrajinská, demokraticky zvolená vláda mohla reálně uvažovat o vstupu do Evropské unie a do NATO. Důvodem ruské agrese tedy byla pouze skutečnost, že se Ukrajina vymkla z vazalského postavení…“ Jako obvykle, ani tentokrát se k podobným apodiktickým soudům nevyskytuje jediná věcná argumentace, jen teze, jednostranná propaganda.

Libor Dvořák: Kazašská krize vyryla vrásky na čelech obyvatel Kremlu. Autor tvrdí: „Hluboké vrásky musela nečekaná kazašská krize nepochybně vyrýt do čel obyvatel Kremlu. Právě v době, kdy se prezident Putin dopouští stále arogantnějších výroků vůči Západu a jeho zemi čekají nelehká mezinárodní jednání o ruském angažmá při ukrajinské hranici, se znenadání ukazuje, že „kazašský týl“ ani zdaleka není tak spolehlivý, jak se původně zdálo.“ Opět ryze spekulativní teze, z níž jako bychom dovozovali, že Kreml je aktivním hráčem kazašského konfliktu. Neklade se zde otázka, kde se najednou mezi normálními demonstranty vzalo dvacet tisíc ozbrojenců a rozpoutal masakr s mnoha oběťmi včetně policistů? A je pravda, že tito ozbrojenci pocházejí z Al-Kájdy, financované ze Saudské Arábie a Turecka a kdysi dávno rekrutované z řad Amerikou placených mudžahedínů, válčících v Afghánistánu proti prosovětskému Babraku Karmalovi? Chtít po autorovi poněkud širší a hlubší vhled do problému, by znamenalo zpochybnit prvoplánovou agitační floskuli o zlém Putinovi.

Alexandr Mitrofanov: Jak se „bratrská pomoc“ Kazachstánu hodnotí v Rusku. Autor praví: „Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev nepoužil slova „bratrská pomoc“, když ve středu oznámil, že požádal o účast na potlačení nepokojů v zemi členské státy Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), v níž hraje hlavní roli Rusko. Přesto hned v prvních reakcích v ruském veřejném prostoru termín „bratrská pomoc“ zazněl. Autor však neříká, kdy a kým bylo to sousloví použito. Čili se může jednat a patrně též jedná o výmysl a oslí můstek, která má odkazovat k „bratrské pomoci vojsk Varšavské smlouvy“ v ČSSR v srpnu 1968. Falešná analogie je, jak víme, častá manipulační technika. Autor své teze dokládá takto: „Jsme rozhodně proti účasti občanů Ruska a silových struktur Ruské federace na potlačení protestů v Kazachstánu. Pokládáme vyslání ruských jednotek za zločin proti lidu Ruska a Kazachstánu.“ Což je prohlášení, které vzniklo na půdě amerického Kongresu a nese 100 (sic!) podpisů. Nejde ovšem o 100 kongresmanů, ale i lidi zvenčí. Mitrofanov sám výslovně jmenuje ruského opozičního aktivistu Litvinova. K tomu není třeba nic dodávat.

Jefim Fištejn: V předvečer dalšího historického úspěchu. Autor hodnotí předběžné možnosti výsledků setkání Biden – Putin a konstatuje: „Za likvidaci všech občanských a politických svobod, za uvěznění odpůrců se (Rusko) více nestydí, ba naopak – vidí v brutálním autoritářství věcnou alternativu k slabošskému a neúčinnému západnímu pojetí demokracie. Toto poznání bude odteď strategickou doktrínou ruských vůdců, ať už se budou jmenovat Putin, nebo nějak jinak, to přijde nastejno. Sebevědomé a okázale imperiální Rusko bude nadcházejícími jednáními mlčky uznáno za reálného partnera Západu.“ Možná má autor pravdu, možná nemá. Chybí protinázor. Jako ve všech výše zmíněných případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …