Ne „černý pasažér“, ale „pasažér bez jízdenky“. Berlín, Vídeň, Mnichov: Takto to říkat

12.07.2021 10:02

Černý pasažér? S tímto termínem už se v některých německých a rakouských městech nesetkáte. Alespoň ne v oficiální dokumentaci. Z opatrnosti tento termín přestávají používat dopravní podniky v Berlíně, Mnichově nebo ve Vídni. A to přesto, že s rasismem tento termín nemá nic společného. A organizace sdružující německé černochy je ráda. „I když termín jízda načerno nebyl rasistický, ve výsledku to znamenalo, že černá znamená něco negativního, zločinného či nelegálního,“ říká její mluvčí.

Ne „černý pasažér“, ale „pasažér bez jízdenky“. Berlín, Vídeň, Mnichov: Takto to říkat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Berlínská tramvaj

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí
V německy mluvících zemích se další termín odebírá do důchodu z důvodů předběžné obezřetnosti. Je to termín „Schwarzfahren“, neboli jízda načerno. Podle deníku Berliner Zeitung se místní dopravní podnik rozhodl přestat tento termín používat v oficiální komunikaci právě kvůli probíhající celospolečenské diskuzi o rasismu. A to i přes námitky lingvistů, že s rasismem nemá tento termín nic společného.

Jak ovšem mluvčí dopravního podniku uvedla, termín zřejmě budou zaměstnanci používat dál, protože je kratší než oficiální termín „jízda bez platné jízdenky“. Berlínský dopravní podnik prý k rozhodnutí došel sám. A je si vědom toho, že s rasou a potažmo s rasismem nemá nic společného. Eric Fuss, lingvista z univerzity v Porúří, říká, že termín „Schwarzfahren“ pochází z jidiš, kde slovo „shvarts“ může být přeloženo jako „chudý“. Ale židovští učenci se s ním přou, že i v jidiš znamená pojem „černý“ a má konotace jako „zlý“ a „temný“.

Dle serveru The Local se s termínem loučí i jinde, například ve Vídni nebo v Mnichově. Vídeňský dopravní podnik uvedl, že termín přestává používat, aby nedocházelo k „nedorozuměním“. I ve Vídni se místo „černého pasažéra“ začne používat „pasažér bez platné jízdenky“.

„Jazyk je živý a proto se jeho použití stále mění,“ uvedl vídeňský dopravní podnik. Termín „pasažér bez platné jízdenky“ používá už dlouho, ale žádnou „výchovnou kampaň“ pro své zaměstnance prý nepořádal.

Že dopravní podniky přestanou tento termín používat už kvitovala Iniciativa černochů v Německu. Podle prohlášení iniciativy nezáleží na tom, jak termín vznikl, nyní má negativní rasistické konotace, a proto by měl být nahrazen. Podle mluvčího iniciativy musí mít společnost cit pro změny jazyka a pro to, co různé termíny znamenají v současné době. „I když termín jízda načerno nebyl rasistický, ve výsledku to znamenalo, že černá znamená něco negativního, zločinného či nelegálního,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…