Nebezpeční grázlové! Dokud nevypadnou z Ukrajiny, tak... Miroslava Němcová šla po Rusku na ČT

06.05.2022 7:15

Senátorka Miroslava Němcová před kamerami České televize odsoudila ruský vpád na Ukrajinu a označila Rusy za „nebezpečné grázly“ a vyjádřila pochybnosti nad tím, že se v dohledné době podaří navázat mezi civilizovaným světem a Ruskem nějaké normální vztahy.

Nebezpeční grázlové! Dokud nevypadnou z Ukrajiny, tak... Miroslava Němcová šla po Rusku na ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
V Událostech, komentářích České televize vystoupila senátorka Miroslava Němcová (ODS). Vysvětlovala, jak by se pode ní měla Česká republika postavit k Rusku.

„Já to mám pro sebe velmi jednoduché, já Vladimirovi Putinovi nevěřím vůbec nic. A Rusku nevěřím také nic. Já jsem se s touto otázkou vyrovnala v době, kdy mi bylo 16 let, v roce 1968. A v letech okupačních, které následovaly. Nic dobrého nikdy z jejich strany, nic dobrého, čemu by se dalo důvěřovat, co by posilovalo vzájemnou spolupráci, nebo na čem by se dala stavět společná budoucnost, jsem nezaznamenala,“ prohlásila hned na úvod.

Vyjádřila pochopení pro to, že francouzský prezident Emmanuel Macron zkouší jeden pokus za druhým a s ruským prezidentem Putinem se pokouší jednat, ale sama nevěří, že takovéto pokusy mohou přinést nějaký výsledek. Připomněla, že ruský vpád na Ukrajinu trvá už přes dva měsíce, prakticky celý civilizovaný svět se snaží dovézt Putina k tomu, aby ukončil válku, kterou rozpoutal, ale tato snaha zatím nikam nevede. „Rusko spíše přitvrzuje, než aby reagovalo na ty hlasy ze světa, které slyší,“ konstatovala Němcová.

Senátorka si podle svých vlastních slov není jistá tím, zda se dožije toho, že někdy budou nastoleny normální vztahy s Ruskem.

„Dokud Rusko nevypadne z Ukrajiny, z posledního metru, který okupuje, dokud nesplatí všechny škody, které napáchalo. Dokud generace neodvanou to, co Rusko napáchalo, vzpomeňte si, jak jsme se my vyrovnávali dlouho s tím, co napáchalo nacistické Německo na našem území. To jsou jizvy na generace. Takže já neočekávám, že normální vazby mohou nastat v dohledné době. A já sama za sebe to vidím tak, že s takovýmito nebezpečnými grázly si svět nemůže zahrávat a nemůže jim nikdy důvěřovat, dokud tam oni sami zůstanou. Podle mě Putin patří před válečný soud. Všichni, kteří jsou kolem něj, patří před válečný soud. A teprve až v Rusku celá ruská společnost pochopí, že toho byla součástí a umožnila jim dělat tahleta zvěrstva a nějak se bude snažit to odčinit, tak teprve potom nastanou nějaké snahy o jakési vyrovnávací rozhovory. Ale nemyslím si, že to bude v téhle generaci. Nebo v té generaci, která teď vstupuje do života. Takže jednu generaci minimálně bych nečekala jakékoli zlepšení,“ konstatovala Němcová.

Západ podle ní konečně pochopil, jak Vladimir Putin smýšlí a má se před ním na pozoru. Obrázky ruských válečných zločinů na Ukrajině podle Němcové dokládají, co je Putin zač.

Pokud by Vladimir Putin vydal rozkaz použít na Ukrajině taktickou jadernou zbraň, „tak to je věc, kterou by nemohlo NATO pominout a i NATO by se do toho muselo vložit“. Tak to vidí Miroslava Němcová.

Česko má podle senátorky hledat alternativy k dodávkám ruské ropy. Němcová má za to, že zde existuje vůle pomoci zemím, které jsou na ruských energetických surovinách závislejší než jiné země. Němcová podle vlastních slov cítí, že EU chce v této věci postupovat jednotně a pomoci zemím, které bude ukončení odběru ruských surovin trápit více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…