Nebezpečný nesmysl! Právník Dostál se zhrozil nad tím, co vzešlo z rozhovoru s Kyselou

06.04.2023 22:41 | Ze sítí

Právník Ondřeje Dostála rozporuje slova ústavního právníka Jana Kysely o tom, že „Ústavní soud musí odpovídat poptávce společnosti“. „Nebezpečný nesmysl. Ústavní soud musí chránit ústavnost,“ zdůrazňuje Dostál na sociální síti Twitter.

Nebezpečný nesmysl! Právník Dostál se zhrozil nad tím, co vzešlo z rozhovoru s Kyselou
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Pro doplňování členů Ústavního soudu požádal prezident Petr Pavel celkem 23 institucí, které by měly nové soudce nominovat. Návrhy následně posoudí konzultační panel. Cílem je podle ústavního právníka Jana Kysely umožnit maximu reprezentativních institucí hrát v obsazování Ústavního soudu aktivní roli.

V rozhovoru pro iROZHLAS.cz Kysela mimo jiné uvedl, že mezi kritéria pro nominované patří odbornost týkající se různých druhů práva, dlouhodobá poptávka po větším zastoupení žen na Ústavním soudu nebo například různorodost právnických fakult, ze kterých nominanti vycházejí.

K tomu, že Ústavní soud musí odpovídat poptávce společnosti, poté dodal: „Rozhodování je tudíž otevřené. V zásadě tak nechcete Ústavní soud od počátku vystavovat námitkám, že jeho rozhodování není dostatečně autoritativní a legitimní, protože je sestavený na základě nějakých tendenčností. Chcete ho mít zkrátka vyvážený, pestrý a rozmanitý, aby odpovídal kritériím, které poptává společnost,“ míní Kysela.

Kyselův názor, že Ústavní soud musí odpovídat poptávce společnosti, který byl použit v titulku článku, zkritizoval právník Ondřej Dostál. „Ten titulek je nebezpečný nesmysl. Ústavní soud musí chránit ústavnost, ‚odpovídat poptávce společnosti‘! ÚS je místem ochrany právě těch, jejichž základní práva aktuální společenské poptávce nekonvenují. Kdo je ‚in‘, má moc a vliv, ÚS nepotřebuje,“ uvedl v reakci na svém twitteru.

 

Na poznámku některých uživatelů, že poptávka se vztahovala k budoucímu složení ÚS, následně kontroval: „Domnívám se, že nominace by měly být ‚barvoslepé a asexuální‘. Jediné kritérium má být hluboká znalost ústavního práva (vč. vazeb do jiných oborů) a připravenost nadřadit ho jakýmkoliv osobním či společenským předsudkům,“ zdůraznil Dostál.

Mandát končí sedmi soudcům z patnáctičlenné sestavy. Hlava státu bude muset kromě řadových soudců vybrat i nové vedení Ústavního soudu. V srpnu totiž končí Pavel Rychetský, následně i oba místopředsedové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S Rycheckým se stal Ústavní soud, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 07.04.2023 7:28:30
poskokem těch "správných" stran a s Kyselou nebo bez v tom určitě bude pokračovat. U mnoha soudců se už dávno vytratila nestrannost, čestnost nebo svědomí. Hlavní je koryto a prachy !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…