Nebude klid, není to konec: Na Donalda Trumpa se tento týden chystá něco strašného

16.01.2017 13:07

„Vyzýváme všechny lidi s čistým svědomím, aby se zapojili do našich akcí. Jestliže bude Trump skutečně inaugurován, měli bychom zajistit alespoň to, aby k tomu došlo za zavřenými dveřmi, ukážeme tak pravou tvář policejního státu, který se Trump chystá zřídit. Celý svět musí chápat, že naprostá většina lidí ve Spojených státech Trumpa nepodporuje,“ uvádí se na stránkách levicové skupiny organizující DisruptJ20.

Nebude klid, není to konec: Na Donalda Trumpa se tento týden chystá něco strašného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Skupina s názvem #DisruptJ20 je hlavním organizátorem protestních akcí plánovaných proti prezidentské inauguraci Donalda Trumpa po celých Spojených státech. Epicentrem jejich aktivit má být ovšem hlavní město USA, Washington, D. C. 

Protestní akce skupiny #DisruptJ20, které mají podle organizátorů proběhnout v rámci prezidentské inaugurace Donalda Trumpa, zahrnují antikapitalistický a antifašistický blok a pochod homosexuálů, který se má podle všeho uskutečnit před domem viceprezidenta Mika Pence.

Ve zprávě, kterou v pátek zveřejnil americký server Fox News, se objevila audionahrávka, ve které člen zmíněné skupiny slibuje, že „udělají vše, aby znemožnili lidem přístup na místo, kde se bude konat prezidentská inaugurace“. 

Během inaugurace má být nasazeno 10 000 pracovníků státní správy, také místní policie a členové armády. 

Anketa

RRTV kritizuje Českou televizi za nevyváženost. Co s tím?

hlasovalo: 9695 lidí

„Na otázku, jak se s plánovanými protesty hodlá policie vypořádat, odpověděl šéf metropolitní policie Peter Newsham slovy: ‚Dokážeme se s tím vypořádat,‘“ uvádí Breitbart. 

„Jestliže budou novinové titulky v sobotu 21. ledna psát ‚inaugurace Donalda Trumpa proběhla v naprostém chaosu a nepořádku‘, pak jsme zvítězili,“ uvedl v telefonním rozhovoru s Boston Herald jeden z organizátorů nepokojů Legba Carrefour. 

„Mnoho z nás jsou lidé, kteří by se dali zahrnout do kategorie anarchistů. Nikdo z nás nemá respekt pro prezidentský úřad a muže, který ho bude zastávat,“ dodal Carrefour. 

V pátek 20. ledna se v americkém hlavním městě bude konat spousta různých pochodů a všemožných událostí. Nicméně plán skupiny #DisruptJ20, která o svých plánech informuje na stylisticky detailně propracované internetové stránce a sociálních médiích, má jít za rámec „nudných pochodů v ulicích“, citoval Carrefourova slova Boston Herald. 

Některé z akcí organizovaných skupinou anarchistů započaly již před několika dny. Skupina pro zájemce připravila celou řadu událostí včetně „výcviku pro demonstranty“ a lekcí právní pomoci v případě zatčení. Mimo jiné se na stránkách skupiny uvádí, že „policisté lžou“. 

„Hodláme uskutečnit sérii masivních a přímých akcí s úmyslem narušit inaugurační ceremoniál a jakékoli s ním spojené oslavy. Máme v úmyslu paralyzovat celé město, a to výhradně za použití blokád a pochodů, kterými zastavíme dopravu ve městě,“ uvádí se na stránkách skupiny #DisruptJ20. 

Boston Herald dále uvádí, že Carrefour odmítl uvést, kolik lidí se má jejich akcí zúčastnit. Zmínil ovšem, že i přes plánované narušení inauguračního procesu „z potencionálního násilí nemá obavy“. K tomu dodal, že s „200 lidmi se dá dělat mnohé“. 

Trumpův blízký spolupracovník Geoff Diehl o plánovaných protestech prohlásil, že podobné akce byly před republikánským národním shromážděním v Clevelandu „denním chlebem“. 

„Používají opravdu silná slova, přesně jako tomu bylo tehdy,“ uvedl Diehl, který se plánuje prezidentské inaugurace zúčastnit. 

Tomáš Haas na své facebookové stránce srovnal výše popsané taktiky s obdobím nacistického Německa. 

„Podobně jako po Trumpově volbě, jen ještě řádově více pouličního násilí ohlašují organizátoři protestů při Trumpově inauguraci. Volají po masových nepokojích a nevěří v pokojné předání moci,“ píše Haas. 

„Opakují přesně taktiky hitlerovských SA v době nástupu nacismu v Německu, uchylují se k násilí, nevěří v demokracii, chtějí fyzicky napadat slavnosti a oslavy svých oponentů a nerespektují demokratickou volbu. Chtějí zabránit pokojné tranzici, přísaze nového prezidenta zvoleného většinou voličů a přenosu pravomocí mezi bývalou a budoucí administrativou. Pohrdají svými spoluobčany, kteří Trumpa volili a ve volbách vyhráli. Odmítají jejich volbu respektovat. A to vše, jak říká jejich celostránkový inzerát v The New York Times, proto, aby „ve jménu humanity zabránili nástupu fašismu“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …