Nebudu mlčet. Bobošíková proklepla poslance za STAN. A našla zajímavé věci

11.11.2021 19:55

Jana Bobošíková začíná s kádrováním vládních stran. „Už to slyším, jak mi říkají, že jsem neúspěšná přeběhlice a mám zalézt. Ano, ve volbách do Sněmovny jsem neuspěla, to ale neznamená, že budu mlčet,“ prohlásila Bobošíková a vzala si na paškál politickou historii zvolených členů hnutí STAN.

Nebudu mlčet. Bobošíková proklepla poslance za STAN. A našla zajímavé věci
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

„Rodí se nová vláda, ve které bude hrát významnou roli hnutí STAN, tedy Starostové a nezávislí. Piráty nyní ponechme stranou, šéf Starostů Vít Rakušan již stejně avizoval, že příště s Piráty kandidovat nebudou. Ve volbách dostala koalice PirSTAN 37 mandátů, z toho drtivá většina, 33 mandátů, připadla kandidátům STAN. A tak mají Starostové třetí největší poslanecký klub ve Sněmovně, ale pokud jde o stranické dresy, je to klub zdaleka nejbarevnější,“ říká Bobošíková ve své show s tím, že v klubu STAN jsou lidé, kteří prošli kandidátkami ANO, ČSSD, ODS, TOP 09, Věcí veřejných i dalšími stranami.

Bobošíková nejprve připomíná, co Starostové slibovali voličům před volbami. „Chtěli zemi vrátit budoucnost, slibovali podporu zdravého životního stylu, účinnější věznice, mírnější vedra ve městech, živější přírodu a pokrokovou energetiku. A také chytrou válku s dezinformátory, a víte proč? Protože by prý Havel zíral, jak si dnes v boji vede pravda. Dále slibovali významnou roli v kosmickém programu a silnější hlas v Evropě,“ pokračuje Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

„A které osobnosti budou tento program prosazovat ve Sněmovně? Ne všem proudí v žilách vyloženě čistě zelenožlutá stanařská krev, a tak mezi poslanci STAN najdeme bývalé kandidáty nejrůznějších partají. Už to slyším, jak mi říkají, že jsem neúspěšná přeběhlice a mám zalézt. Ano, ve volbách do Sněmovny jsem neuspěla, to ale neznamená, že budu mlčet. Takže se pojďme podívat, kdo hájí barvy Starostů a nezávislých,“ začíná s výčtem politických přeběhlíků Bobošíková.

Kometou voleb se podle ní stala Hana Naiclerová, která se dostala z pátého místa na první a dostala ze Sněmovny piráta Vojtěcha Pikala. „Prostějovská zastupitelka do politiky vstoupila v dresu hnutí ANO, kde se v roce 2011 stala předsedkyní místní organizace v Prostějově, jejímž členem byl i Jaroslav Faltýnek. Tehdy jako ekonomka souhlasila, že je stát možné řídit jako firmu a chtěla pracovat na vyrovnání tehdy stále rostoucího státního dluhu. S Babišem se ovšem poté rozešla ve zlém a obdržela za to cenu od Nadačního fondu proti korupci a 45 tisíc korun k tomu,“ představila Bobošíková Naiclerovou.

„Pestrou politickou kariéru má také další skokan voleb, Vladimír Balaš. Bývalý děkan plzeňských práv proslul mimo jiné tím, že do bakalářského studia přijal exministra Jana Rumla, i když bývalému disidentovi a senátorovi ke splnění zkoušek chybělo třináct bodů. Podivné přijetí tehdy obhajoval s tím, že je běžné, když vysoké školy občas přijmou významnou osobnost, protože to škole zvyšuje kredit. Později byl Balaš nominován prezidentem Václavem Klausem na soudce Ústavního soudu, senátoři jej však odmítli s tím, že šel v době vlády Klause jako premiéra na ruku ODS,“ připomněla Bobošíková to nejhorší z Balašovy kariéry.

V roce 2014 jako kandidát do Senátu za TOP 09 prý Balaš prohlásil, že je držitelem prestižních stipendií na zahraničních univerzitách. „Ano, například na Akademii věd Sovětského svazu. Co na to asi řekne pirátský kandidát na ministra zahraničí a bojovník proti Rusku Jan Lipavský?“ ptá se Bobošíková.

Pestrou minulost má podle ní i poslanec Jan Kuchař. „Ten začínal u ODS jako neúspěšný kandidát do zastupitelstva Františkových Lázní. A neuspěl ani jako kandidát za Hlavu vzhůru do Sněmovny v roce 2013. Své letošní zvolení okomentoval slovy, že Starostové ukázali, že jsou jednou z nejdůvěryhodnějších stran v republice,“ představila dalšího přelétavého člena STAN.

„Zastupitelkou za ODS byla i Jana Krutáková, která vyšachovala Piráta Radka Holomčíka. Předtím však stihla kandidovat do Sněmovny v dresu TOP 09 a ještě předtím za SNK nebo Stranu moravského venkova v komunálních volbách,“ byla rozjetá Bobošíková.

Podle Bobošíkové navíc nebude letos ve Sněmovně chybět ani sociální demokracie prostřednictvím svých bývalých členů Jaroslava Faltýnka (ANO) nebo Jaroslava Foldyny (SPD). „Dostali se tam i další dva bývalí členové, oba v dresu STAN. Někdejší hejtman Josef Bernard nebo Petr Liška,“ dodala další jména Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…