Nebyl jsem fascinován komunismem, ujišťoval novináře Ovčáček. A pak vysvětlil, co dělal v Haló novinách

05.05.2015 11:10

Dle serveru Aktuálně.cz se v posledních čtyřech měsících dostává hradnímu tiskovému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi podobného počtu odpůrců jako Miloši Zemanovi. Může za to prý hlavně jeho „laické“ prozkoumávání díla Ferdinanda Peroutky. Ovčáček v rozhovoru řekl, že zvýšenou mediální pozornost bere jako součást své práce.

Nebyl jsem fascinován komunismem, ujišťoval novináře Ovčáček. A pak vysvětlil, co dělal v Haló novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Podle Aktuálně.cz je údajný text Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, o kterém hovořil Miloš Zeman, minimálně k nenalezení a na Hradě se tak rozpoutala „fraška“. Ovčáček to však odmítá s tím, že když měl Zeman projev na konferenci o holocaustu, uvedl příklady selhání intelektuálů a zmínil se tak i o Peroutkových textech. „Zhruba po týdnu se ozvalo Sdružení Ferdinanda Peroutky, a tím rozpoutalo celou tuto záležitost,“ řekl Ovčáček s tím, že Hrad nebyl iniciátorem této záležitosti.

Ovčáček míní, že i přesto, že nenalezl doposud Peroutkův článek s názvem „Hitler je gentleman“, je důležité, že se našly alespoň texty, které jsou již zveřejněné, jelikož i v nich je zřejmé, jaký měl Peroutka přístup.

Hradní mluvčí nesouhlasí s kritikou, že se právě on zabývá hledáním Peroutkových článků, prý tím byl pověřen a sám se k tomu dokonce nabídl, nevidí na tom tudíž nic sporného.

Ovčáček považuje za důležité zveřejňovat i ostatní Peroutkovy texty, neboť se tím prý dokazuje základní motiv projevu Miloše Zemana. Na otázku Aktuálně.cz proč zveřejňuje texty, které nejsou článkem s názvem „Hitler je gentleman“, Ovčáček odpověděl, že ty texty nikdo nezná, a proto považuje za důležité je zveřejnit.

Server Aktuálně.cz se v rozhovoru podivuje, jak je možné, že Miloš Zeman dříve považoval Peroutku za skvělého novináře a nyní společně s hradním mluvčím vyvíjí „maximální úsilí o jeho dehonestaci“. Ovčáček však v rozhovoru tvrdí, že Zeman si Peroutky jako novináře váží, ale považuje za nutné říct i to negativní, abychom znali naši historii.

Celý text zde

Ovčáčkovi prý trvá tak dlouho najít Peroutkův text, o kterém hovořil Zeman, protože se snaží být pečlivý a dělá to ve svém volném čase.

Na období, kdy pracoval v prokomunistických Haló novinách, prý dnes Ovčáček není hrdý. Neznamená to, že byl „fascinován komunismem“, jak ho nařkl redaktor z Aktuálně.cz, ale prý jen v důsledku hledání zaměstnání odpověděl na nabídku práce. Hradní mluvčí si tak prý „splnil svůj sen na špatném místě“.

Po práci v komunistických a bulvárních novinách se stal Ovčáček šéfem PR oddělení ČSSD. Prý rád přijímá nové výzvy. Baví ho být středem pozornosti, a to i přes riziko, že bude pod palbou kritiky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …