Nečas? Slušný. Ale Kalousek... Písařovicová v ČT jen koukala a hádala se s političkou ANO

15.05.2019 7:40

Moderátorka Daniela Písařovicová přivítala ve studiu Událostí, komentářů České televize místopředsedkyni ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou a místopředsedu ODS Miloše Vystrčila. Bavili se spolu o špercích pro Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Pokorná se pořádně rozjela. Písařovicová jí vstupovala do řeči a v těch chvílích ve studiu houstla atmosféra.

Nečas? Slušný. Ale Kalousek... Písařovicová v ČT jen koukala a hádala se s političkou ANO
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jaroslava Pokorná-Jermanová v ČT

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil konstatoval, že Petr Nečas coby premiér po vpádu policistů na Úřad vlády ČR udělal dobře. To, že na úřad přišlo policejní komando, považovali občanští demokraté za velmi závažné. Předpokládali, že se muselo stát něco opravdu vážného.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

Když se Písařovicová zeptala Pokorné, zda neměl na svůj post rezignovat také Andrej Babiš (ANO), když je v pozici obviněného a může být v kauze Čapího hnízda obžalován, středočeská hejtmanka odvětila, že je tuto otázku třeba položit přímo předsedovi vlády.

„Já si myslím, že od dob Petra Nečase se politika posunula úplně jiným směrem. Asi z toho směru nejsem šťastná ani já, ani moji kolegové. Žijeme v době, kdy média vytvářejí různé pseudokauzy,“ prohlásila Jermanová.

„Pardon, takže za to můžeme my?“ skočila jí do řeči Písařovicová. „Ne, já neříkám ‚vy‘. Vy si to berete hned osobně,“ reagovala středočeská hejtmanka.

„Ale vy říkáte média a my pracujeme v audiovizuálním médiu,“ připomněla Písařovicová Pokorné, kde teď vlastně sedí. „A já pracuji na kraji a vím, jak některé kauzy vznikají a jakým způsobem je komunikováno,“ nedala se Pokorná.

Nechce prý tvrdit, že jsou všechna média stejná, ale dnes se všechno také probírá na Facebooku, a to se za Nečasových dob ještě nedělo, protože Facebook i internetová média byla v začátcích. Alespoň podle Pokorné. „Myslím si, že politika zhrubla, z politické kultury se stala nekultura. Napříč politickým spektrem,“ stěžovala si místopředsedkyně nejsilnější vládní strany. Jako žena je prý na hrubnutí politiky možná trochu citlivější.

Není bez zajímavosti že se Pokorná i Nečase tak trochu zastala. Měl to prý těžké, když byl v koalici s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). „Kdo pana Kalouska zná, tak ví, že vyjít s ním není úplně jednoduché. Já Petra Nečase z minulosti trochu znám,“ zavzpomínala Pokorná na doby, kdy bývala členkou ODS. „Je to slušný člověk a je otázka, zda byl dost silný, aby odolal tlaku koaličního partnera,“ pokračovala politička.

Písařovicová na Pokornou nevěřícně koukala. „Ale ta kauza přece nevznikla kvůli koaličnímu partnerovi,“ připomněla místopředsedkyni ANO fakta. 

„Já si myslím, že je to výsledek toho, jak ta vláda tenkrát nefungovala pod jeho vedením. On tu vládu nevedl, protože byl slušný, ale byl slabý jako manažer v tu chvíli,“ dokončila svou myšlenku hejtmanka.

Písařovicová se poté obrátila na senátora. „Pane Vystrčile, cítí se ODS kauzou z roku 2013 dodnes poškozena?“

Vystrčil si jen povzdechl. „Co mám říct?“ pokrčil rameny. „Když řeknu, že se cítíme poškozeni, tak budu mít na Facebooku spoustu poznámek o tom, že si to zasloužíme, protože jsme si nakradli jako nikdo jiný,“ mávl bezradně rukou. Je přesvědčen, že ODS se teď musí dívat dopředu, protože už se odrazila ode dna a má plány do budoucnosti.

Důrazně však odmítl tvrzení, že by tehdy Nečas byl pod nějakým koaličním tlakem. Byl to premiér s vlastním rozumem. Tehdy navíc nikdo netušil, že za 6 let bude předsedou vlády České republiky obviněný muž, který opakovaně odmítne opustit svůj úřad. „Myslím si, že si Petr Nečas prošel peklem. Souhlasím s tím, že ta měřítka na politiky jsou dnes úplně jiná, ale není tomu tak v ODS,“ podotkl Vystrčil.

 Pokorná prohlásila, že kauza manželů Nečasových občanské demokraty poškodila hodně. „Víme, že se i kupčilo s mandáty. To si myslím, že je důsledek toho, že ODS klesla tak hluboko, jak klesla. Jestli se odrazila ode dna, je asi spekulativní,“ rýpala do Vystrčila Pokorná.

Nemá prý strach z toho, že by si pro Babiše jednoho dne policisté přišli přímo na vládu. Věří totiž, že se v kabinetu nic špatného neděje.

Vystrčil poukázal na to, že ANO chtělo bojovat proti korupci. „Proti korupci bojuje v čele s oligarchou, který je dnes trestně stíhán. Navíc se vymlouvá na to, že to na něj může být nastraženo, že to je kampaň a účelovka,“ kroutil hlavou senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…