Nečas a spol. se připravili o většinu sami. Klaus se směje i knížeti

06.10.2012 7:42

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) si svými vlastními činy způsobila, že v Parlamentu ztratila většinu 118 hlasů, míní prezident Václav Klaus. Podle něj by z toho premiér a představitelé dalších koaličních stran měli vyvodit "zásadní závěry o svém vládnutí". Klaus to uvedl v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

Nečas a spol. se připravili o většinu sami. Klaus se směje i knížeti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Prostě vláda s podporou 118 se může chovat jinak než vláda s podporou 101. To asi ne úplně domysleli a teď sklízejí výsledky," řekl prezident a odmítl, že by vládě házel "pod nohy klacek v podobě veta důchodové reformy". "Ta důchodová reforma je velmi sporná, říkám to opakovaně, doporučil jsem zvážit znovu něco, co v naší společnosti vyvolává velké vášně," uvedl v LN. Důchodovou reformu je prezident ochoten nazvat změnou, ale nikoli reformou. Podle něj není racionální a nebude mít velký efekt.

Vláda se do složité situace dostala sama

Klaus nedávno zablokoval jednu z prováděcích norem k připravovanému druhému pilíři důchodové reformy. Veto zdůvodnil tím, že o důchodové reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně, ani ve společnosti. Vládě tak zkomplikoval život, kabinet má totiž problémy hlavně s tím, že několik poslanců Nečasovy strany už jednou potopilo vládní stabilizační balíček daňových změn. Nyní se vyjednává o tom, zda jej znovu podpoří ve chvíli, kdy jej vláda předložila znovu a spojila s ním svou důvěru.

Tím se vláda podle Klause sama vmanévrovala do složité pozice. "To, že někdo vyhrožuje a spojuje to či ono, druhé, třetí, čtvrté, páté hlasování s hlasováním o důvěře vládě, to jsem nevymyslel já," poznamenal. Nečas se podle něj staví do role, která mu neprospívá a která jeho pozici podkopává.

Fascinující Schwarzenbergův lapsus

Klaus v rozhovoru také nepřímo podpořil bývalého premiéra Miloše Zemana v lednové prezidentské volbě a kritizoval ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Podotkl, že Zemana na rozdíl od ostatních kandidátů považuje za politika. Schwarzenberg pro něj není "minimálně český politik, protože jeho poslední lapsus s tvrdým a měkkým i ve slově celý je téměř fascinující," řekl Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…