Nečas bojuje o přežití, píše The Economist

02.11.2012 18:23

Nad českým premiérem Petrem Nečasem se stahují zlověstné mraky: bojuje o přežití, když čelí existenční hrozbě ve vlastní straně. Na svém blogu to napsal britský týdeník The Economist, podle něhož není náhodou, že prezident Václav Klaus se postavil za rebely v ODS před koncem svého funkčního období.

Nečas bojuje o přežití, píše The Economist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nečasova ODS pořádá stranický kongres a šest stranických rebelů se zdá být odhodláno zlikvidovat zvýšení daní. Premiér vypadá, že je připraven v případě potřeby jako kapitán opustit potápějící se loď, když chce spojit tyto návrhy s hlasováním o důvěře, píše týdeník.

Spojencem povstalců je Václav Klaus

Skandály a zhroucení jedné ze tří koaličních stran pomalu zbavily Nečase pohodlné většiny 118 poslanců. "Povstalci, jejichž mocným spojencem je prezident Václav Klaus, tvrdí, že jsou proti zvýšení daní z ideologických důvodů, ale většina lidí v tom vidí jen tradiční boj o moc," připomněl týdeník.



"Utahování opasků je nepopulární i v nejlepších časech," píše The Economist. I když Češi mají přirozený sklon ke skepsi, když přijde na politiku, tak se jejich nálada stále zhoršuje. Jeden říjnový průzkum zjistil, že 69 procent lidí má každý měsíc problémy vyjít, což je o devět procent více, než před rokem a zatím nejhorší výsledek od začátku tohoto průzkumu před deseti lety. A tento týden průzkum londýnského institutu Legatum zaznamenal pokles kvality českého ekonomického prostředí, zatímco vyhlídky Slovenska se zlepšily.

Takové studie jsou podle The Economist mimořádně špatnou zprávou pro Nečase a český pravý střed, který v posledních letech vládl na celostátní úrovni a prezentoval se jako odpovědný správce ekonomiky. "Charakteristickým znakem této mantry je kontrola deficitů. I když si česká vláda půjčuje rekordně levně, návrh na zvyšování daní přichází v době, kdy růst zaostává za očekáváním a poškozuje státní pokladnu."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…