Nečas nadával na svině a dobytky. Exdetektiv zná důvod jeho hrubosti

26.07.2013 22:10

V Česku řádí jakobínská antikorupční inkvizice, říká poslanec, ale ještě před nedávnem premiér vlády Petr Nečas (ODS). A ve svých výrazech tím rozhodně nekončí, čímž překvapuje asi všechny, kteří ho znali spíše jako „suchého“ politika. Jak je možné, že u něj nastala takováto proměna? A opravdu je obětí nějakého spiknutí proti němu a Janě Nagyové? ParlamentníListy.cz se zeptaly bývalého elitního vyšetřovatele.

Nečas nadával na svině a dobytky. Exdetektiv zná důvod jeho hrubosti
Foto: hns
Popisek: Zamilovaný Nečas, koláž

Expremiér totiž například v rozhovoru pro týdeník Reflex konstatoval mimo jiné doslova i to, že: „Když proti někomu stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoli, protože jsou někteří prokurátoři dnes schopni využít a zneužít úplně všeho.“ Znamená to náznak toho, že je přesvědčený o nějakém spiknutí? A tedy náznak toho, že by i občané měli být znepokojeni, poněvadž by se „zvůle“ mohla namířit i na ně? Mluvil totiž i o tom, že existuje jakýsi transformační projekt přeměnit Českou republiku v Českou prokurátorskou republiku, a že on i Jana Nagyová byli objekty soustavné šikanózní péče Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu už od podzimu 2011.

„Já říkám opakovaně, že výroky, které si u nás mnozí politici dovolí, by politikům v žádné jiné demokratické společnosti nemohly projít. Jsou mnohdy opravdu neakceptovatelné. Do stejné kategorie bych zařadil i ty citované z uvedeného rozhovoru. Přesto bych u Petra Nečase, na rozdíl od jiných politiků, nemyslel, že jsou jeho slova účelovou agresí. Otázkou je, co ho totiž k tomu vede,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý elitní policista a dnes advokát Václav Láska.  

Proč Nečas tak přitvrdil? Prý kvůli uražené ješitnosti a zamilovanosti...

Podle něj u Nečase neobvyklá slova a razance jeho výstupů zřejmě nemá za účel snahu o odstavení či zastavení některých policistů, jako je tomu u jiných politiků. „U Nečase bych řekl, že hraje největší roli uražená ješitnost a zamilovanost,“ řekl možná překvapivě Václav Láska.

Motivace Petra Nečase k tak silným slovům, kterým se řadu let bránil, je tedy podle bývalého kriminalisty nepříliš komplikovaná.

„To však neplatí pro další muže, kteří v té akci, co byla spuštěna v polovině června, figurují – exposlanci a další úředníci. Tam bych v podobných výrocích vnímal tu motivaci skutečně někde jinde – a asi jako to nejhlavnější strach z toho, co na ně vyjde najevo,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Láska.   

Kdo je Václav Láska?

Bývalý policejní vyšetřovatel, pracoval v řadách policie 18 let. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení, později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze byl vyšetřovatelem na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu.

V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (tehdy ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie, krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství a v roce 2007 působil několik měsíců také v bezpečnostní agentuře ABL. Od roku 2004 se věnuje právní praxi.

V červenci 2007 zamítl tehdejší ministr vnitra Ivan Langer Láskovu žádost o zbavení mlčenlivosti, jejíž schválení by mu umožnilo vypovídat v USA v kauze Viktora Koženého. Podle mluvčí Aleny Vokráčkové byla důvodem „odlišnost právních systémů obou zemí“. V roce 2011 analyzoval kauzu ProMoPro, podal ve věci trestní oznámení, které vedlo k zahájení trestního stíhání vysokých státních úředníků. V roce 2012 prováděl prověrku smluvních vztahů Dopravního podniku hl. m. Prahy, která vyústila v řadu trestních oznámení na bývalý management podniku, advokáty a známé pražské podnikatele. Sám se však za tuto činnost stal terčem civilních žalob, trestních oznámení a kárných žalob.

Václav Láska od roku 2002 působil také v Transparency International, do roku 2011 byl předsedou správní rady. V roce 2010 ale začal provozovat vlastní advokátní kancelář.

Nyní také přednáší právní a bezpečnostní problematiku pro soukromé společnosti a vyučuje na ČVUT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…