Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur

09.09.2011 13:10

Premiér Petr Nečas není na rozdíl od ministra financí Miroslava Kalouska nakloněn obřímu ekotendru. Nechce prý, aby za sebou jeho vláda nechala něco podezřelého typu gripeny, pandury nebo doly v OKD.

Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

V pondělí by se měly otevírat obálky s nabídkami v rámci obřího tendru na likvidaci starých ekologických škod. Pak by měla zasednout komise, která by všechny nabídky probrala a důkladně zanalyzovala, a ta by svůj názor na ně následně prezentovala vládě.

"Musíme postupovat tak, abychom se vyhnuli arbitrážím. Naprosto legitimním řešením je prostě nevybrat vítěze," navrhnul Nečas v rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Nechci vydávat silácká prohlášení, ale tato zakázka ve mě od počátku vzbuzuje obrovské množství otazníků."

Sledujeme téma Ekotendr

Vadí mu velikost zakázky i limitovaný počet uchazečů. "Za prvé: snížení počtu uchazečů na pouhé tři znamená návodné jednání ke kartelové dohodě. Za druhé: čím nižší počet účastníků v jekékli soutěži, tím vyšší cena. A za třetí: Není dobré mít všechno svázané v jednom velkém, těžko kontrolovatelném balíku," vyjmenoval Nečas.

"Nedovedu si představit, že by vláda pod mým vedením byla spjatá s kauzou, ve které jde o desítky miliard a která je provázena korupčními pochybnostmi. Nechci, aby moje vláda měla a sebou něco jako gripeny, Mostecká uhelná, OKD nebo pandury."

Tendr je podle něj vysoce riskatně nastaven směrem ke kartelové dohodě a stát na něm může přijít o desítky miliard korun.

Čtěte:

Premiér Nečas politickým vězňům: Jste živoucím vzorem statečnosti

Nečas o misích: Nebudeme v NATO černým pasažérem. Sliby splníme

Cenové nabídky na ekotendr odevzdány

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…