Nečas padl. Rezignuje z čela strany i vlády

16.06.2013 22:50

Petr Nečas rezignoval na post předsedy vlády, i z čela ODS. Oznámil to po zasedání grémia ODS. Rezignovat se chystá k pondělí. Bezpředmětným se tím stává úterní hlasování o důvěře vládě. O budoucnosti koalice mají ještě dnes v noci jednat koaliční špičky.

Nečas padl. Rezignuje z čela strany i vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Nečasova rezignace souvisí se skandálem kolem jeho tajemnice Jany Nagyové, která byla ve čtvrtek zadržena kvůli zneužití pravomocí a uplácení. Nagyová měla zneužít Vojenské zpravodajství ke sledování manželky premiéra a dvou svých podřízených. Podplácet měla poslance ODS, kterým měla slíbit funkce v radách státních podniků za vzdání se mandátu.

Společně se sedmi dalšími osobami skončila ve vazbě a premiér byl od té doby pod silným politickým tlakem. V pátek v Poslanecké sněmovně odstoupit odmítl, během víkendu se ale situace vyhrotila natolik, že byl nucen odejít.

Prohlášení premiéra Nečase ZDE

Koaliční partneři uvedli, že Nečasovo rozhodnutí považují za zodpovědné a dodali, že jiné řešení nebylo. Podle TOP 09 i LIDEM by se vláda měla pokusit dokončit volební období.

„Je tedy zřejmé, že tyto věci nemůže Nečas ustát a vedení ODS ho dotlačí k rezignaci na post premiéra i předsedy ODS, i když prý sám Nečas o 'byznysu' své šéfky kabinetu Nagyové nevědě,“ psaly ParlamentníListy.cz již v pátek.

„Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal, počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky," uvedl premiér před novináři.

Vládní TOP 09 uvedla, že akceptuje právo ODS vybrat místo Nečase jiného premiéra. Rozhodně však prý nehodlá akceptovat každou nominaci. Na premiérovi musí být konsensus. Místopředseda strany Miroslav Kalousek uvedl: „Chci poděkovat předsedovi vlády za odpovědné politické rozhodnutí, Jsme rozhodnuti pokračovat ve vládě rozpočtové odpovědnosti, samozřejmě, pokud by jí akceptoval pan prezident.“

Třetí vládní strana LIDEM rovněž věří, že koalice na současném půdorysu bude pokračovat. „Nejprve musí jednat ODS a přijít s nástupcem Petra Nečase, a potom jednání budou pokračovat,“ uvedla pro Českou televizi místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová. „Měla by být shoda v koalici a potom můžeme hledat podporu ve sněmovně,“ dodala k hledání nového premiéra.

Souzvuk z opozice: Jediným řešením jsou předčasné volby

Opozice však tento návrh řešení rozhodně nesdílí a jednohlasně požaduje rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových voleb. „Někdo se tu může snažit sestavit vládu, která by děkovala za každé nové ráno, ale k ničemu by to nevedlo,“ uvedl za ČSSD místopředseda Michal Hašek.

„Nějaký staronový spojenec, vedený třeba panem Kubou, spojeným s jihočeským kmotrem Dlouhým, tak to si nedovedu představit,“ uvedla za Věci veřejné předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Klasnová. Předseda Vít Bárta navíc dodal, že rezignací Petra Nečase se nic nevyřešilo, protože „kmotři vládnou dál“.  

Pro vypsání nových voleb se ústy svého předsedy Vojtěcha Filipa vyslovila i poslední opoziční strana KSČM.

Další vývoj bude do značné míry záviset na postoji prezidenta Miloše Zemana. Ten se však v neděli večer k premiérově rezignaci nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…