Nečas pořád hledá ministra obrany. A nikoho k tomu nepouští

25.01.2013 20:51

Jak již dříve avizoval premiér Petr Nečas, o novém ministrovi obrany se rozhodne po prezidentských volbách. Žádný přesný termín ale zatím stanoven není. Mezi občanskými demokraty prý nejsou známi ani potenciální kandidáti.

Nečas pořád hledá ministra obrany. A nikoho k tomu nepouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Internetový deník Insider během dne přišel s informací, že v rámci ODS se diskutuje nový ministr obrany. Údajně se vybírá mezi diplomaty a nový šéf resortu by také měl být nestraník. Horkým kandidátem je pak velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák.

„Pan premiér už představu má. Ministerstvo obrany bude obsazeno nestranickým odborníkem, který bude na návrh předsedy vlády přijatelný pro předsedy všech tří koaličních stran,“ sdělil deníku premiérův mluvčí Michal Schuster.

Na Jindrákovi se údajně shodují zdroje z ODS. Na dotaz serveru ParlamentníListy.cz ale dva představitelé občanských demokratů popřeli, že by nějaká jména kandidátů vyplula na povrch v rámci ODS.

„Premiér si ho vybírá sám,“ ujišťuje předseda Výboru pro obranu Jan Vidím. Podle něj do výběru ministra nijak nemluví ani členové ODS, ani členové výboru. Navíc se prý ani neví, kdy konkrétně bude jméno nového ministra ohlášeno a z koho se bude vybírat.

Podobně hovoří i členka Výboru pro obranu a poslankyně ODS Jana Černochová. „Ve chvíli, kdy bude jasno o panu Schwarzenbergovi, se budou řešit ministři obrany a zahraničí,“ potvrdila slova Petra Nečase. Že by však v rámci strany konzultoval jméno nového ministra, to ParlamentnímListům.cz popřela. „Tohle se nikdy nedělalo a je to plně v kompetenci premiéra,“ uvedla.

Ministr obrany se hledá od doby, kdy odstoupil Alexandr Vondra. Na jeho místo nastoupila Karolína Peake, ale vzápětí byla odvolána. Nyní vede ministerstvo sám premiér Nečas. Jako nový šéf resortu byl skloňován i první náměstek Vlastimil Picek, kterého Peake nakrátko vyhodila. Po jejím setrvání v koalici se ale Pickovo jméno objevuje při spekulacích čím dál méně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…